Pyhiinvaellus- ja opintomatka ekumeenisten kirkolliskokousten tapahtumapaikoille Turkkiin 19.–26.5.2025

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 1700 vuotta Nikean kirkolliskokouksesta ja juhlavuosi tulee näkymään kirkossa monin tavoin kevään mittaan.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) järjestää juhlavuoden kunniaksi pyhiinvaellus- ja opintomatkan Nikean, Konstantinopolin ja Khalkedonin ekumeenisten kirkolliskokousten sijoille Istanbuliin ja İznikiin. Matkan teemana on ”Kuka antaa meille siivet kuin kyyhkysille?”

Matkanjohtajina toimivat TT Emil Anton, Oulun metropoliitta Elia ja piispa Raimo Goyarrola. Vastuullisena matkanjärjestäjinä on McCabe Pilgrimages, lentojen osalta Turkish Airlines.

Matkan aikana vieraillaan paikoissa, joissa konsiilit pidettiin, vietetään katolista, ortodoksista ja protestanttista liturgiaa, vieraillaan kirkoissa ja historiallisissa paikoissa, tavataan paikallisia kristittyjä ja osallistutaan paikalliseen Nikean juhlavuoden ohjelmaan. Matkalla on myös vapaata aikaa, ja mahdollisuus tutustua esimerkiksi basaareihin ja luontokohteisiin.

Osa matkaohjelmasta toteutuu englanniksi, ne osiot tulkataan suomeksi ja ruotsiksi. Matkalla kävellään paljon, eivätkä reitit ole esteettömiä.

Matkan hinta on 1999 € ja se maksetaan kahdessa erässä. Hinta sisältää suorat lennot, majoituksen kahden hengen huoneessa (Golden Age Hotel Istanbul ****), yksityisopastuksen ja -kuljetukset, aamiaiset ja tervetuloillallisen, sisäänpääsymaksut, tipit, paikalliset verot ja palvelumaksut.

Muut ateriat maksetaan paikan päällä. Jokaisella matkalle osallistuvalla on oltava oma matkavakuutus.

Matka toteutuu, mikäli mukaan ilmoittautuu vähintään 25 osallistujaa.

Ilmoittautuminen on avoinna SENin verkkosivuilla 28.10. saakka: https://ekumenia.fi/tapahtumat/kuka-antaisi-meille-siivet/

Matkaohjelma

Ma 19.5.
Suora lento Helsingistä Istanbuliin ja kuljetus hotelliin Golden Age Hotel**** Istanbuliin. Tervetuloillallinen hotellilla.

Ti 20.5.
Nikean konsiilin avajaisista 1700 vuotta. Koko päivä Nikeassa (Iznik), joka sisältää mm. Damaskoksen portin, Ayasofia Iznikin ja Pyhän Neophytoksen basilikan. Sopeudumme mahdolliseen paavin vierailun ohjelmaan. Paluu hotellille.

Ke 21.5.
Koko päivän kierros Konstantinopolissa (Istanbul), ml. Hippodromi, Sininen moskeija, Topkapin palatsi, Hagia Irene, Ayios Konstantinos, Ayia Kriaki. Teemana Konstantinopolin ensimmäinen konsiili ja (bysanttilais)ortodoksinen kirkko.

To 22.5.
Koko päivän kierros Khalkedonissa (Kadıkoy) ml. pyhän Eufemian kirkko, Surp Levon (armenialaiskatolinen), Surp Takavor (armenialaisapostolinen). Teemoina Efesoksen ja Khalkedonin konsiilit ja orientaalikirkot.

Pe 23.5.
Koko päivän kierros Istanbulissa sis. Hagia Sophia, maanalainen vesisäiliö, Krimin muistokirkko, saksalainen protestanttikirkko ja Union Church. Teemana Konstantinopolin II konsiili ja protestanttiset kirkot.

La 24.5.
Koko päivän kierros sis. Istanbulin basaarit, pyhien Pietarin ja Paavalin kirkon ja pyhän Antoniuksen kirkon, teemoina Konstantinopolin III konsiili ja Istanbulin roomalaiskatolisuus.

Su 25.5.
Sunnuntain vietto ekumeenisessa patriarkaatissa. Teemana Nikean II konsiili. Iltapäivällä mahdollisuus Bosporinsalmen risteilyyn lisämaksusta. Sopeudumme mahdolliseen paavin vierailun ohjelmaan.

Ma 26.5. Kuljetus Istanbulin lentokentälle ja suora lento Helsinkiin.