Piispat yhteiskuvassa Altassa 11.9.2024.
Piispojen yhteiskuvassa mukana piispa Jukka Keskitalo Oulusta (2.oikealta) ja metropoliitta Elia. Kuva: Rauno Pietarinen.
Norjan, Ruotsin ja Suomen luterilaisten kirkkojen pohjoisimmat hiippakunnat sekä Oulun ortodoksinen hiippakunta ovat perustaneet uuden Pohjoiskalotin kirkkojen verkoston. Piispojen vuosittaisessa kokoontumisessa Norjan Altassa 10.-11.9.2024 hyväksyttiin verkoston säännöt ja valittiin puheenjohtajaksi Luulajan piispa Åsa Nyström. Varapuheenjohtajaksi valittiin Oulun metropoliitta Elia.
Samassa kokoontumisessa päätettiin lakkauttaa vuonna 1996 perustettu Barentsin alueen kirkkojen neuvosto, jonka toiminta jäädytettiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan v. 2022. Venäjän ortodoksinen ja Inkerin luterilainen kirkko osallistuivat nyt lakkautetun Barentsin alueen kirkkojen toimintaan ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.
Uuden Pohjoiskalotin kirkkojen verkoston toimintaan kuuluu alkuperäiskansojen asioita, ilmastokysymyksiin reagointia ja lasten ja nuorten osan vahvistamista kirkoissa. Toiminta on ekumeenista ja keskittyy arktisen alueen kysymyksiin. Verkoston hallitukseen valittiin Oulun ortodoksisen hiippakunnan edustajaksi pastori Heikki Harvola Ivalosta.