Harkitsetko kirkkoon liittymistä? Syksyn katekumeeniopetus on juuri alkamassa

Ortodoksinen tsasouna kesäisessä maisemassa.
Polku kirkon jäsenyyteen on aina yksilöllinen. Kuva: Martinus Markoff.

Ortodoksisen kirkon jäsenyys kiinnostaa monia. Nykyisin Suomen ortodoksiseen kirkkoon liittyy vuosittain lähes tuhat uutta jäsentä.

Kirkkoon liittymistä harkitseville järjestetään useimmissa seurakunnissa maksutonta ryhmäopetusta, jossa tutustutaan laajasti ortodoksisen kirkon oppiin, jumalanpalveluselämään, ortodoksiseen elämäntapaan ja kulttuuriin sekä paikalliseen seurakuntayhteisöön. Monissa seurakunnissa osaan katekumeeniopetuksesta voi nykyisin osallistua myös etänä.

Jos ryhmäopetusta ei ole tarjolla tai siihen osallistuminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista, liittymisprosessin voi käynnistää myös ottamalla yhteyttä paikallisen seurakunnan katekumeenitoiminnasta vastaavaan pappiin.

Jos et tiedä, minkä seurakunnan alueella asut, löydät seurakuntasi täältä: https://ort.fi/tervetuloa-tutustumaan/loyda-lahin-seurakunta/

Kirkon sivuilta löydät myös tarkempaa tietoa kirkkoon liittymisestä: https://ort.fi/tervetuloa-tutustumaan/

Huomaa, että lasta ei voi kastaa tai liittää ortodoksisen seurakunnan jäseneksi, ellei ainakin toinen vanhemmista ole sen jäsen. 12 vuotta täyttänyt lapsi voidaan liittää uskonnolliseen yhdyskuntaan tai ilmoittaa siitä eronneeksi vain omalla suostumuksellaan. 15 vuotta täyttäneet voivat uskonnonvapauslain mukaan huoltajiensa kirjallisella suostumuksella liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan ja erota siitä. Vasta 18 vuotta täyttänyt päättää kirkkoon kuulumisesta itsenäisesti.

Seurakuntien katekumeeniryhmät ja katekumeenityöstä vastaavien pappien yhteystiedot syksyllä 2024

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa katekumeeniopetusta järjestetään suomeksi Helsingin keskustan lisäksi Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Porvoossa, Hangossa, Lohjalla, Hämeenlinnassa ja Lahdessa. Syksyllä alkavan katekumeeniopetuksen infotilaisuudet järjestetään Uspenskin katedraalissa (Kanavakatu 1, Helsinki) ja Vantaan Tikkurilassa Kristuksen taivaaseenastumisen kirkossa (Läntinen Valkoisenlähteentie 48) sunnuntaina 1.9. noin klo 12 alkaen. Kaikki toivotetaan tervetulleiksi osallistumaan myös infotilaisuuksia edeltävään liturgiaan, joka alkaa molemmissa kirkoissa klo 10 (ehtoolliseen voivat osallistua vain ortodoksisen kirkon jäsenet). Infotilaisuuden jälkeen on mahdollista ilmoittautua katekumeenikurssille ja sopia henkilökohtaisesta keskustelusta papin kanssa. Lisätietoa: https://www.hos.fi/kirkkoon-liittyminen-2024/

Helsingin ortodoksinen seurakunta tarjoaa katekumeeniopetusta myös englanniksi ja venäjäksi. Lisätietoa englanninkielisestä opetuksesta: https://www.hos.fi/en/if-you-want-to-learn-more-about-orthodox-faith-or-considering-to-join-our-church-new-catechumen-group-is-starting-this-fall/ Kysymyksiin venäjänkielisestä opetuksesta vastaa rovasti Heikki Huttunen (heikki.huttunen@ort.fi)

Turun ortodoksisessa seurakunnassa katekumeeniopetus alkaa otsikolla Minustako ortodoksi? Ensimmäinen tapaaminen järjestetään Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkossa (Yliopistonkatu 19) keskiviikkona 18.9. kello 18. Opettajana toimii isä Vladimiros Rusanen (vladimiros.rusanen@ort.fi). Kurssin tarkempi aikataulu julkaistaan ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Kurssille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa katekumeeniopetus käynnistyy torstaina 5.9. kello 18 Nikolainsalissa (Tuomiokirkonkatu 27, Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaoksen kirkon sisäpiha). Katekumeeniopetukseen pyydetään ilmoittautumaan etukäteen isä Tuomas Kalloselle: tuomas.kallonen@ort.fi. Katekumeeniopetusta täydentää kaikille avoin yleinen seurakuntaopetus, jota on tarjolla kerran kuukaudessa maanantaisin. Ensimmäinen seurakuntaopetusilta on Nikolainsalissa 16.9. klo 18.

Tampereen seurakuntaan kuuluvassa Vaasan kappeliseurakunnassa katekumeeniopetus järjestetään keskiviikkoisin kello 18 vuoroviikoin Vaasassa ja Kokkolassa. Muualla kuin Vaasassa tai Kokkolassa asuvat voivat osallistua myös etäyhteyden kautta. Vaasassa opetus järjestetään osoitteessa Koulukatu 45 ja Kokkolassa osoitteessa Katariinankatu 3. Vaasassa ensimmäinen tapaaminen oli jo 21.8., mutta mukaan ehtii vielä hyvin. Kokkolan ensimmäinen tapaaminen on 4.9. klo 18. Lisätietoja: isä Andrei Sõtšov (andrei.sotsov@ort.fi ja 0400 761718) ja isä Johannes Pulkkanen (johannes.pulkkanen@ort.fi ja 044 9015367).

Joensuun ortodoksisessa seurakunnassa katekumeeniryhmä kokoontuu joka toinen viikko seurakunnan tiloissa – yleensä keskiviikkoisin. Kurssi kestää syyskuusta huhtikuun alkuun. Ensimmäinen kokoontuminen alkaa keskiviikkona 4.9. pyhän Nikolaoksen kirkossa (Kirkkokatu 32) ehtoopalveluksella klo 17. Jumalanpalveluksen jälkeen osallistujille jaetaan tarkemmat tiedot kurssin kulusta. Kurssille tulee ilmoittautua ennakkoon pastori Harri Linnalle: harri.linna@ort.fi tai 0400151829.

Kuopion ortodoksisen seurakunnan katekumeeniopetus alkaa keskiviikkona 18.9. ja kurssi kokoontuu joka toinen keskiviikko. Katekumeeni-illat alkavat kello 17 Pyhän Nikolaoksen katedraalissa (Sepänkatu 7) toimitettavalla jumalanpalveluksella ja opetus alkaa kirkon vieressä sijaitsevalla seurakuntasalilla (Snellmaninkatu 8) klo 17.30. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: isä Arto Leskinen, arto.leskinen@ort.fi ja 040 548 6545.

Jyväskylän ortodoksisessa seurakunnassa katekumeeniryhmä kokoontuu syksyllä 2024 Ortodoksisuus tutuksi -otsikon alla pääsääntöisesti joka toinen keskiviikko. Mahdollisuus etäosallistuminen on tarkoitettu ensisijaisesti pitkämatkalaisille. Syksyn ensimmäinen tapaaminen järjestetään keskiviikkona 11.9. klo 17.30 vanhassa seurakuntasalissa (Rajakatu 39, Jyväskylä). Ennen opetuksen alkua kirkossa toimitetaan ehtoopalvelus kello 17. Ilmoittautumiset ja tiedustelut: isä Joonas Ratilainen, joonas.ratilainen@ort.fi.

Saimaan ortodoksisessa seurakunnassa katekumeeniopetusta järjestetään tänä syksynä sekä Varkaudessa, Mikkelissä, Pieksämäellä että Savonlinnassa. Varkaudessa ensimmäinen tapaaminen torstaina 19.9. klo 17 (Relanderinkatu 5), Mikkelissä keskiviikkona 4.9. klo 18 (Paavalinkatu 4). Pieksämäellä kurssi alkaa keskiviikkona 18.9. klo 18 (Vanha Mikkelintie 18) ja Savonlinnassa torstaina 12.9. kello 17 (Olavinkatu 29). Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan missä vaiheessa tahansa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: isä Bogdan Grosu 040 480 3677, bogdan.grosu@ort.fi (Varkaus ja Savonlinna) ja isä Mikko Mentu 050 593 1383, mikko.mentu@ort.fi (Mikkeli ja Pieksämäki).

Taipaleen ortodoksisessa seurakunnassa Ortodoksisuus tutuksi luennot alkavat lauantaina 21.9. klo 16 Viinijärven Jumalansynnyttäjän Tihvinäläisen ikonin kirkossa (Viinijärventie 8). Toinen kokoontuminen on retki Kuopion ortodoksiseen kirkkomuseoon lauantaina 5.10.. Tarkemmat tiedot ja muu ohjelma ilmoitetaan syyskuun alussa seurakunnan sivuilla. Kokoontumisten aika ja paikka vaihtelevat aiheen mukaan. Kokoontumisia on kerran kuukaudessa. Ilmoittautuminen vaaditaan retkiin, mutta ei muuhun ohjelmaan. Lisätietoja: isä Tuomas Järvelin (tuomas.jarvelin@ort.fi ja 050 566 1700), isä Nemanja Balcin (nemanja.balcin@ort.fi ja 040 673 2918) ja kanttori Päivi Hänninen (paivi.hanninen@ort.fi ja 050 536 7424).

Taipaleen ortodoksiseen seurakuntaan kuuluvassa Nurmeksen kappeliseurakunnassa Ortodoksisuus tutuksi -piirin ensimmäinen kokoontuminen on torstaina 3.10. klo 17.40. Tapaamiset järjestetään seurakuntasalilla noin kahden viikon välein torstaisin ehtoopalveluksen jälkeen. Tarkempi aikataulu ja ohjelma julkaistaan kappeliseurakunnan www-sivuilla syyskuun alkupuolella. Lisätiedot: isä Tapio Juntunen (tapio.juntunen@ort.fi ja 0401634430).

Pohjois-Suomen ortodoksisessa seurakunnassa ka­te­ku­mee­ni­kurs­si alkaa torstaina 19.9. ja kokoontuu joka toinen torstai kello 17.00 Pyhän Kol­mi­nai­suu­den ka­te­draa­lis­sa (Torikatu 74, Oulu). Aluksi toimitetaan ehtoopalvelus, opetus alkaa kello 17.30. Mukaan voi liittyä myös kurssin alkamisen jälkeen, tai ha­lu­tes­saan voi osal­lis­tua vain tiet­tyi­hin iltoihin. Ka­te­ku­mee­ni­kurs­sia voi kuunnella myös seu­ra­kun­nan YouTube -kanavan kautta. Li­sä­tie­to­ja: isä Tuukka Rantanen, tuukka.rantanen@ort.fi ja 044 5115 744.

Kaakkois-Suomen ortodoksisen seurakunnan opetuksesta antaa lisätietoja kirkkoherra Timo Tynkkynen (timo.tynkkynen@ort.fi ja 040 0654 883.