Kielikahvila PaikinaPaikka avautuu Joensuussa 15.8.

Joensuun ortodoksisessa seurakunnassa käynnistyy torstaina 15.8. yhteistyössä Filantropia ry:n kanssa kehitetty Kielikahvila PakinaPaikka.

Seurakuntasalilla joka toinen torstai kello 16.30–19.00 järjestettävä PakinaPaikka on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat harjoitusta suomen kielen puhumiseen. Kyseessä ei siis ole suomen kielen kurssi vaan paikka, jossa voi vapaasti harjoitella rennossa ympäristössä suomen puhumista.

– Tämä on ikään kuin jatke, joka tukee erilaisia suomen kielen kursseja. Ei haittaa, vaikka osaisi vasta alkeet – puhumalla oppii lisää. Tavoitteena on, että kielen ja mielen kannat avautuvat, kertoo seurakunnan diakoniatyöntekijä Katja Kanninen.

PakinaPaikan jokaisessa kokoontumisessa on vaihtuva teema. Teemat kahvilassa tukevat toinen toisiaan ja antavat osallistujille paitsi tukea suomen puhumiseen, myös eväitä integroitumiseen osaksi yhteiskuntaa.

Ensimmäisen kerran teemana on työllistyminen.

– Saimme mukaan alueen palveluntuottajia, jotka tulevat paikalle esittelemään palvelujaan. Ensimmäisen kerran keskustelut keskittyvät työllistymisen sanastoon ja siellä voi harjoitella esimerkiksi työhaastattelua.

Kielikahvilassa keskustelukumppaneina toimivat seurakunnan suomen kielen taitoiset vapaaehtoiset. Koska kyseessä on kahvila, tarjolla on luonnollisesti myös kahvia tai teetä.

PakinaPaikka on avoinna ilta-aikaan, jotta myös koulussa ja työelämässä olevat pääsevät osallistumaan. Perheelliset on huomioitu järjestämällä lapsille oma leikkinurkkaus ja ohjattua toimintaa kielikahvilan ajaksi. Seurakunta on mukana myös Ruokaviraston aineellisen avun ESR-hankkeessa ja kielikahvilassa on hyvä tilaisuus jakaa aineellisen avun maksukortteja.

– Toivomme, että Kielikahvila-PakinaPaikka antaa osallistujille suomen kielen lisäksi myös mahdollisuuden luoda uusia ystävyyssuhteita, auttaa heitä löytämään alueelta mielekästä tekemistä sekä luonnollisesti tuo seurakunnan palvelut tutuksi.

Kielikahvila-PakinaPaikka on pilottihanke ja se toimii alustavasti tämän vuoden loppuun.

– Keräämme toiminnasta kaiken mahdollisen datan, jotta pystymme jatkossa kehittämään toimintaa oikeaan suuntaan. Kerromme mielellämme kokemuksistamme, jotka ovat täysin hyödynnettävissä myös muissa seurakunnissa.