Onko lapsilla ja nuorilla paikkaa kirkossamme? Kokemuksia kartoitetaan nyt kyselyllä

Elokuussa käynnistyvän kyselyn tarkoituksena on kuulla ortodoksiseen kirkkoon ja kulttuuripiiriin kuuluvien lasten ja nuorten kokemuksia ja toiveita ortodoksiseen toimintaan liittyen. Ratkaisevassa asemassa kyselyn teettämisessä ovat maamme ortodoksiset opettajat, joiden avulla voidaan tavoittaa merkittävä joukko lapsia ja nuoria.

Kyselyyn voi vastata myös omatoimisesti suoraan.

Kyselyn taustalla on Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry, joka organisoi selvitystä yhteistyössä Suomen Ortodoksisten Opettajien Liiton, SOOLi ry:n, kanssa.

Erityisesti kartoitetaan ortodoksiseen toimintaan liittyviä osallisuuden kokemuksia. Kysely on avoinna 15.8.-30.9. ja kaikkiin kyselyversioihin vastataan nimettömästi verkkolomakkeilla, jotka eivät vaadi sisäänkirjautumista. Arvioitu vastaamisaika on 5-15 minuuttia.

Kyselyä on laadittu kolme erilaista versiota.

  • Lyhyt versio sopii esimerkiksi alaluokkalaisille.
  • Perusversio on suunnattu isommille oppilaille.
  • Kyselyn kolmas versio on avoin ja siihen voivat vastata erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset, jotka eivät ole enää perus- tai lukio-opetuksen piirissä tai joilla ei ole koulussa teetetty kyselyä.

Kaikille avoin kyselylomake löytyy täältä ja sen voi täyttää jokainen halukas, joskin se on suunnattu ensisijaisesti alle 34-vuotiaille. Avointa kyselyä voi jakaa esimerkiksi seurakunnan nuorisotoiminnassa mukana oleville nuorille, mikäli he eivät ole vastanneet kyselyyn jo koulussa.

Kysymykset on laadittu ONL:n asettaman työryhmän toimesta ja huomioiden kyselyä ennakkoon testanneiden opettajien kommentit. Vastausaineiston käy läpi ja analysoi nuorisotutkimukseen erikoistuva yliopisto-opiskelija ja tietoa kyselyn tuloksista jakaa ONL ry marraskuun loppupuolella.

Kyselyn tarkemmat ohjeet opettajille löytyvät kootusti täältä. Koska kyselyä varten opettajien tulee yleensä pyytää lasten ja alaikäisten nuorten huoltajilta lupa, löytyy ohjeista myös saatekirje vanhemmille. Kaikki kyselyä teettävät opettajat saavat halutessaan pienen tavarapalkinnon.

Lisätietoja:
Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry
toiminnanjohtaja Maria Kauppila, maria.kauppila (at) ort.fi ja p: 0504658172
järjestösihteeri Annakaisa Onatsu, annakaisa.onatsu (at) ort.fi