Elokuun praasniekat

Jokainen ortodoksinen kirkko tai tsasouna / rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle, jonka muistopäivänä vietetään pyhäkön temppelijuhlaa. Praasniekka eli temppelijuhla on pyhäkön ja samalla koko seurakunnan tai luostarin juhlapäivä.

Praasniekkaan liittyy tavallisesti edellisenä päivänä toimitettava vigilia tai ehtoopalvelus. Varsinaisena juhlapäivänä toimitetaan liturgia ja usein myös vedenpyhitys joko pyhäkössä tai lähellä sijaitsevan luonnonveden ääressä. Juhlaan voi liittyä myös haudoilla toimitettava litania ja/tai ristisaatto – yhteistä ateriaa ja juhlaohjelmaa unohtamatta. 

Oheiseen listaan on koottu ne elokuun juhla- ja muistopäivät, joihin sijoittuu yhden tai useamman pyhäkön temppelijuhla. Pyhäkön nimen yhteydessä on mainittu sen katuosoite sekä paikkakunta ja seurakunta / kappeliseurakunta / luostari, jonka alueella sijaitsevasta pyhäköstä on kysymys. Pyhäkkötietojen perässä on tieto praasniekkaan liittyvistä jumalanpalveluksista seurakuntien, luostarien ja yksityisten pyhäkköjen omistajien ilmoitusten mukaisesti.

Huomaa kuitenkin, että jos varsinainen juhlapäivä osuu arkipäivälle, praasniekkapalvelukset voidaan toimittaa lähimpänä viikonloppuna tai muuna sopivana päivänä. Varsinkin pitkän matkan takaa praasniekoille matkustavien on siis syytä olla tarkkana päivämäärien kanssa ja tarkistaa aikataulu vielä kertaalleen asianomaisen seurakunnan tai luostarin omista tiedotteista (esimerkiksi www- tai Facebook-sivuilta). 

To 1.8. Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin esiintuominen (Jumalanäidin paasto alkaa)

  • Pyötikön Pyhän Ristin ylentämisen tsasouna (Kojonniementie 310A, Juuka, Taipaleen seurakunta, Nurmeksen kappeliseurakunta) Ke 31.7. klo 17 vigilia, to 1.8. klo 9.30 pieni vedenpyhitys ja liturgia
  • Kunniallisen ja eläväksitekevän Ristin esiintuomisen tsasouna (Oulun metropoliitta Elian kotitsasouna, Juthnystuvägen 16, Harrström) Su 4.8. liturgia kello 10.

Ti 6.8. Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkastuminen

  • Valamon Kristuksen kirkastumisen kirkko (Valamontie 42, Heinävesi, Valamon luostari) Ma 5.8. vigilia kello 18, ti 6.8. klo 8.15 vedenpyhitys, klo 9 alkaen III hetki ja liturgia, ristisaatto luostarialueen ympäri, uudishedelmien siunaus.
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Lieksan kirkkopuisto, Joensuun seurakunta) Ti 6.8. klo 10 liturgia ja vedenpyhitys
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Tornitie 8, Eno, Joensuun seurakunta) Ti 6.8. klo 9 liturgia ja vedenpyhitys
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Kirkkotie 12, Viitasaari, Jyväskylän seurakunta) Ma 5.8. vigilia klo 18 ja 6.8. pieni vedenpyhitys ja liturgia klo 9.
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Hoilolantie 42, Tuupovaaran Saarivaara, Joensuun seurakunta)
    Ma 5.8. klo 17 vigilia ja iltatee nuorisotalolla, ti 6.8. klo 10 liturgia ja pieni vedenpyhitys, ruokailu nuorisotalolla, ristisaatto Hoilolaan jossa ruokailu klo 16 ja ehtoopalvelus klo 17, jonka jälkeen veneristisaatto Pörtsämöön (päättyy yöllä; ristisaattoon sopiva varustus; mukaan voi tulla myös osaksi aikaa).
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Hyttiläntie 27, Maaninka, Kuopion seurakunta) Ma 5.8. klo 17 vigilia, ti 6.8. klo 10 vedenpyhitys ja liturgia.
  • Kristuksen kirkastumisen kirkko (Vanha Helsingintie 2, Porvoo, Helsingin seurakunta) Ma 5.8. klo 17 vigilia, ti klo 9.30 vedenpyhitys ja liturgia.
  • Kristuksen kirkastumisen kirkko (Kirkkokatu 17, Kajaani, Kainuun kappeliseurakunta) Ma klo 19 vigilia, ti 6.8. klo 9.30 pieni vedenpyhitys, liturgia, ristisaatto ja kirkkokahvit.
  • Keski-Vuokon Kristuksen kirkastumisen praasniekka (Keski-Vuokontie, Juuka, Taipaleen seurakunta, Nurmeksen kappeliseurakunta) Ma 5.8. klo 18 ehtoopalvelus, jonka jälkeen klo 19 sadonsiunaus ja kahvit kylätalolla, ti 6.8. klo 9.30 liturgia ja vedenpyhitys.
  • Kristuksen kirkastumisen kirkko (Herralantie 120, Suonenjoki, Kuopion seurakunta) Ma 5.8. klo 17 vigilia, ti 6.8. klo 10 vedenpyhitys ja liturgia.
  • Kristuksen kirkastumisen kirkko (Jokikyläntie 7, Karvoskylä, Kuopion seurakunta) Ma 5.8 klo 17 vigilia, ti 6.8 klo 10 liturgia ja vedenpyhitys.
  • Ke 7.8. Jumalansynnyttäjän Valamolaisen ikonin juhla (Valamon Kristuksen kirkastumisen kirkko, Valamontie 42, Heinävesi, Valamon luostari) Ti 6.8. vigilia klo 18, ke 7.8. III hetki ja liturgia klo 9. Moleben Jumalansynnyttäjälle 7.8. klo 12.

Pe 9.8. Pyhittäjä Herman Alaskalainen

  • Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko (Kaupinkalliontie 2, Espoo, Helsingin seurakunta). Jumalanpalvelusten tarkat tiedot ilmoitetaan myöhemmin. Tarkista Tapiolan ortodoksisen kirkon internetsivut. (https://www.hos.fi/kirkot/tapiola-pyhan-herman-alaskalaisen-kirkko/?area=all&church=Tapiolan%20kirkko)
  • Pyhittäjä Herman Alaskalaisen ja suurmarttyyri Georgios Voittajan tsasouna (Räsälänlahdentie 232, Vehmersalmi, kääntyy vasemmalle Kivijärven metsäautotie, Kuopion seurakunta) La 10.8. klo 10 vedenpyhitys ja liturgia
  • Pyhän Herman Alaskalaisen tsasouna (Toriseväntie 1, Kovero, Joensuun seurakunta) Pe 9.8. klo 10 liturgia ja vedenpyhitys
  • Pyhittäjä Herman Alaskalaisen tsasouna (Valamontie 42, Heinävesi,  Valamon luostari) To 8.8. klo 18 vigilia pääkirkossa, pe 9.8. klo 8.15 pieni vedenpyhitys hautausmaalla sijaitsevassa pyhittäjä Herman Alaskalaisen tsasounassa, ja klo 9 samassa paikassa III hetki ja liturgia.
  • Pyhän Herman Alaskalaisen tsasouna (Arvinniementie 106, Juuka, Taipaleen seurakunta, Nurmeksen kappeliseurakunta) Pe 9.8. klo 9.30 pieni vedenpyhitys ja liturgia.

Ti 13.8. Kärsimyksen Jumalanäidin ikonin juhla

  • Kärsimyksen Jumalanäidin ikonin tsasouna (Virkalahdentie 69, Keuruu, Jyväskylän seurakunta, yksityinen pyhäkkö) La 10.8. klo 10 liturgia ja pieni vedenpyhitys

To 15.8. Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkuminen, Jumalanäidin paasto päättyy

  • Uspenskin katedraali (Kanavakatu 1, Helsinki, Helsingin seurakunta) Ke 14.8. klo 16 ristisaatto ja vedenpyhitys meren rannassa, klo 17 vigilia, To 15.8. klo 9.30 liturgia ja praasniekkajuhla. 15.8. vietetään lisäksi Helsingissä taiteiden yötä. Luvassa taiteiden yön iltana ohjelmaa. Tarkemmat tiedot ilmoitetaan lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Pe 16.8. klo 17 Uspenie-kvartetin konsertti Uspenie-juhlan kunniaksi Uspenskin katedraalissa
    Lisätietoa: uspenski.fi
  • Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna (Lepokankaantie 6, Sonkajärvi, Kuopion seurakunta)
    Ke 14.8. klo 17 vigilia, to 15.8. klo 10 vedenpyhitys ja liturgia.
  • Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna (Kivitie 21, Toivala, Kuopion seurakunta) Ke 14.8. klo 17 vigilia, to 15.8. klo 10 vedenpyhitys ja liturgia.
  • Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna (Palokuja 2, Äänekoski, Jyväskylän seurakunta)
    Vigilia 14.8. klo 18, pieni vedenpyhitys ja liturgia 15.8. klo 9.
  • Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen tsasouna (Vastimontie 30, Nurmes, Taipaleen seurakunta, Nurmeksen kappeliseurakunta) To 15.8. klo 17 akatistos.

Pe 16.8. Kristuksen käsittätehdyn ikonin juhla

  • Kristuksen käsittätehdyn ikonin tsasouna (Heinävaarantie 140, Heinävaara, Joensuun seurakunta) Pe 16.8. klo 9 liturgia ja vedenpyhitys
  • Kristuksen Käsittätehdyn ikonin tsasouna (Pietilänniementie 448, Konnevesi, Kuopion seurakunta) Pe 16.8. klo 10 Liturgia ja vedenpyhitys

Ma 19.8. Pyhä pappismarttyyri Aleksander Hotovitski

  • Uspenskin katedraalin kryptakappeli (Kanavakatu 1, Helsinki, Helsingin seurakunta) Ma 19.8. klo 8.30 vedenpyhitys ja liturgia

22.–26.8. Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellus (Pyhiinvaelluksen koko ohjelma: pshv.fi)

  • 24.8. klo 9 rukoushetki Neidenin kulttuuritalolla ja vedenpyhitys joella, klo 17 moleben pyhien marttyyrien Boriksen ja Glebin kotakappelissa Keväjärvellä ja vigilia Nellimin kirkossa. 25.8. klo 9 liturgia erähotellin pihapiirissä Nellimissä, lounas ja kolttasaamelaisten asuttamisen 75-vuotisjuhla

To 29.8. Pyhän Johannes Kastajan mestauksen muisto

Pe 30.8. Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläinen

31.8. Suomen luonnon päivä (Jumalansynnyttäjän kunniallisen vyön asettaminen pyhäinjäännökseksi Halkopratian kirkkoon vuonna 395)

  • Georgios Voittajan tsasouna (Vatalantie, Kiihtelysvaara, Joensuun seurakunta)
    La 31.8. klo 10 liturgia (säänmukaiset ulkoiluvarusteet, tarjoilua liturgian jälkeen ulkona; tsasounalle pitkät ja jyrkät portaat/polku, ei sovi liikuntaesteisille)