Rukousta rauhan ja sodan uhrien puolesta 24.2.

24.2. tulee kuluneeksi kaksi vuotta Ukrainan sodan alkamisesta. Seurakunnissa rukoillaan rauhaa ja muistellaan sodan uhreja. Uspenskin katedraalissa kello 14 alkavaan rukouspalvelukseen osallistuu myös Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova. Seurakunta on mukana myös Valoa Ukrainaan -tapahtumassa.

Uspenski Ukrainan väreissä

Sodan alkamisen vuosipäivä huomioidaan monissa seurakunnissa. Esimerkiksi Turussa ortodoksinen kirkko on avoinna vainajien muistelua varten Turun kauppatorilla kello 17 alkavan tapahtuman jälkeen, Joensuussa Pyhän Nikolaoksen kirkossa toimitetaan kello 16 panihida sodan uhreille ja sen jälkeen rukouspalvelus rauhan puolesta. Ilomantsissa panihida alkaa Profeetta Elian kirkossa kello 18.

Helsingissä Uspenskin katedraalissa toimitetaan 24.2. rukouspalvelus rauhan puolesta kello 14. Palvelukseen osallistuu mm. Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova. Rukouspalveluksen toimittaa rovasti Heikki Huttunen. Paikalle odotetaan myös Ukrainalaisten yhdistyksen sekä evankelisluterilaisen ja katolisen kirkon sekä Helsingin kaupungin edustajia. Palveluksen jälkeen ukrainalainen kuoro Kalina esittää Ukrainan hengellisen hymnin ”Боже Великий Єдиний, нам Україну Храни”, jonka on kirjoittanut kuuluisa ukrainalainen säveltäjä Mikolai Lisenko.

Palvelusta voi seurata suorana verkkolähetyksenä Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube -kanavalta tai ort.fi -etusivulta.

Uspenskin katedraalissa ja Pyhän Kolminaisuuden kirkossa toimitetaan lisäksi panihida sodan uhreille kello 16.30.

Helsingin ortodoksinen seurakunta yhtyy myös Tuomiokirkon portailla kello 17 alkavaan Valoa Ukrainaan -tapahtumaan. Tuomiokirkon portaille voi tuoda kynttilöitä jo kello 15 alkaen. Uspenskin katedraalin ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon kellot yhtyvät Tuomiokirkon rauhankellojen soittoon ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan keskustakiinteistöt liputtavat Ukrainan lipuin. 

Kuva: Uspenskin katedraali valaistiin Ukrainan värein maaliskuun 2022 alussa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta.