Kaksi kyselytutkimusta käyntiin marraskuussa

Kirkon ja seurakuntien työntekijät sekä luottamushenkilöt saavat marras-joulukuussa vastattavakseen kaksi erillistä kyselytutkimusta: kirkon barometritutkimuksen ja seurakuntarakenteen uudistukseen liittyvän kyselyn.

Vuoden 2022 kirkolliskokous päätti kahden tutkimuksen toteuttamisesta Suomen ortodoksisessa kirkossa. Molemmissa tutkimuksissa kohderyhmänä ovat kirkon ja seurakuntien työntekijät sekä luottamushenkilöt. Myös aineisto kerätään molemmissa tutkimuksissa sähköisillä haastattelulomakkeilla ja jopa toteutusajankohta on sama: marras-joulukuu 2023.

Ortodoksisen kirkon barometri pohjautuu Suomen ortodoksisen kirkon tavoite- ja toimintasuunnitelmaan ja sen toteuttaa Itä-Suomen yliopisto. Barometrityöstä vastaavat apulaisprofessori Maria Takala-Roszczenko ja professori Pekka Metso.

Toisena tutkimuksena on seurakuntarakenteiden uudistukseen liittyvä selvitys, jonka selvitysmieheksi kirkollishallitus on nimennyt rovasti Iivo Suvannon. 

Vaikka molemmat tutkimukset tapahtuvat samanaikaisesti samalle kohderyhmälle, ne valottavat kirkon toimintaa eri näkökulmista. Siksi molempiin kyselyihin vastaaminen on yhtä tärkeää. 

Tutkijat ja selvitysmies ovat lähestyneet seurakuntia erityisesti luottamushenkilöiden yhteystietojen saamiseksi. Osa seurakunnista on antanut tarvittavat tiedot, mutta osasta seurakunnista nämä vielä puuttuvat. 

Suomen ortodoksisen kirkon barometri

Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2022 käynnistää Suomen ortodoksisen kirkon barometrin. Kyselytutkimuksena toteutettava barometri pohjautuu kirkon vuosille 2021–2025 tekemään tavoite- ja toimintasuunnitelmaan. 

Barometrissä selvitetään luottamushenkilöiden ja työntekijöiden asenteita, käsityksiä ja kokemuksia tavoite- ja toimintasuunnitelmassa ilmaistuista periaatteista ja tavoitteista. Kyselyn tulokset raportoidaan vuoden 2024 kirkolliskokoukselle. Kertynyt tieto antaa kirkolle mahdollisuuksia arvioida tavoite- ja toimintasuunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden toteutumista ja toteuttamista.  

Barometrin aineistonkeruussa rajaudutaan kahteen kohderyhmään, joiden keskuudessa toteutetaan sähköinen Webropol-lomakekysely. Ensimmäisen ryhmän muodostavat seurakunta- ja yleisen kirkollisen hallinnon eri tehtävissä toimivat luottamushenkilöt (seurakunnanvaltuusto, seurakunnanneuvosto ja kirkolliskokous). Toisen ryhmän muodostavat työsuhteessa olevat seurakuntien ja kirkon työntekijät. Aineisto kerätään kaikista Suomen ortodoksisen kirkon seurakunnista sekä kirkon palvelukeskuksesta. Linkki kyselyyn jaetaan sähköpostitse.

Seurakuntarakenteiden uudistukseen liittyvä selvitys 

Vuoden 2022 kirkolliskokous päätti, että kirkossa tehdään selvitys seurakuntarakenteen uudistuksen vaikutuksista seurakuntien talouteen, hallintoon ja toimintaan. Toiminnallisten vaikutusten arvioinnin vertailuvuosina pidetään vuosia 2019 ja 2022. Selvityksessä vertaillaan seurakuntien erilaisia toiminta-aluemalleja ja kirkkojärjestyksessä määriteltyä kappeliseurakuntamallia. 

Tarkoituksena on selvittää, onko toiminta parantunut verrattuna tilanteeseen ennen liitosta niillä alueilla, jotka olivat ennen itsenäisiä seurakuntia ja miten muutos on vaikuttanut vastaanottajaseurakuntiin. Vertailussa tarkastellaan myös mahdollisia eroja niiden seurakuntien välillä, joissa liitos on tapahtunut ja joissa sitä ei ole tapahtunut. Liitoksia ei ole uudistuksen yhteydessä tapahtunut Jyväskylän, Saimaan eikä Turun seurakunnassa.

Linkki kyselyyn jaetaan kohderyhmälle sähköpostitse. Selvitystä jatketaan joka toinen vuosi vuoteen 2028 saakka hyödyntäen aiemmassa vaiheesta saatuja tuloksia ja niiden mahdollisia vaikutuksia toimintaan. Selvityksessä tutkitaan muutoksen vaikutuksia seurakunnan jäsenten yhdenvertaisuuden, hallinnon ja työntekijöiden toimintamahdollisuuksien kannalta.

Lisätietoja barometritutkimuksesta: pekka.metso@uef.fi, maria.takala@uef.fi ja antti.rasanen@ort.fi 
Lisätietoja seurakuntarakenteiden uudistukseen liittyvästä selvityksestä: iivo.suvanto@ort.fi ja antti.rasanen@ort.fi