Bliniviikon kautta kohti sovintosunnuntaita

Viimeistä suurta paastoa edeltävää viikkoa kutsutaan ortodoksisessa perinteessä blini- tai voiviikoksi.

Blinikattaus Lintulassa

Blinit tunnetaan Suomessa melko yleisesti kevättalven sesonkiherkkuna. Aiemmin ne kuuluivat lähinnä venäläistä ruokaa tarjoavien ravintoloiden erikoisuuksiin, mutta nykyisin monet muutkin ravintolat viettävänsä tammi-helmikuussa bliniviikkoja.

Harvat blinien ystävät tietävät, että bliniviikko on käsitteenä omaksuttu yleiseen käyttöön ortodoksisesta perinteestä. Tässä perinteessä bliniviikkoja on vain yksi ja sitä vietetään viimeisellä suurta paastoa edeltävällä viikolla.

Bliniviikon – jota kutsutaan myös nimellä voiviikko – alkaessa laskeutuminen suureen paastoon on jo hyvässä vauhdissa. Liharuoasta on jo luovuttu ja jumalanpalveluksissa alkaa näkyä entistä enemmän paaston jumalanpalvelusjärjestykseen kuuluvia piirteitä siellä, missä arkipäivän palveluksia toimitetaan. 

Myös yhteisöllisyys korostuu bliniviikon mittaan. Ihmiset kokoontuvat silloin kodeissa, seurakunnissa ja muissa yhteisöissä yhteen maistuvien herkkujen äärelle ja valmistautuvat näin yhdessä pian koittavaan paastoon. Esimerkiksi kirkon keskustalolla Kuopiossa blinejä syödään tämän viikon keskiviikkona.

Bliniviikon päättää 11.2. vietettävä sovintosunnuntai, jonka ehtoopalveluksessa kaikki pyytävät toisiltaan anteeksi, antavat anteeksi muille ja toivottavat toisilleen siunattua paastoaikaa.

Ota talteen Lintulan luostarin koeteltu bliniresepti

Blineillä herkuttelu on odotettu osa kirkkovuoden kiertoa myös Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarissa. Igumenia Antoninan (1906–1998) vanhalla, 1800-luvulta peräisin olevalla reseptillä valmistettujen blinien ääreen kutsutaan usein myös vieraita.

Lintulassa blinien valmistaminen aloitetaan jo edellisenä iltana nostamalla kaikki raaka-aineet huoneen lämpöön. Blinipäivänä työ alkaa aamukuudelta taikinan juuren teolla.

Juuren annetaan tekeytyä noin puoli tuntia. Odotellessa käydään läpi vuoden ajan varastossa odottaneet valurautaiset blinipannut, jotka pestään ja öljytään huolellisesti.

Juuren tekeydyttyä valmistetaan taikina sekoittamalla juureen loput raaka-aineet. Taikinan annetaan nousta noin kolme tuntia lämpimässä paikassa hyvin peitettynä. Sitä käydään kuitenkin sekoittamassa hiukan tunnin välein. 

Blinien paistamiseen käytetään kirkastettua voita. Voi levitetään pannulle sipulinpuolikkaalla. Lintulassa käytetään paistamiseen pannuja, joiden halkaisija on 19 senttiä. Taikinan tulee olla löysää, jotta se levittyy paistinpannulle ohueksi, pitsimäiseksi kerrokseksi. ”Niin ohueksi, että kaupunki näkyy läpi”, opasti igumenia Antonina aikoinaan.

Blinit viedään tarjolle kauniisti katettuun pöytään välittömästi paistamisen jälkeen. Lisukkeena voi tarjota esimerkiksi mätiä, silliä, graavi- tai kylmäsavulohta, sipulia, smetanaa, sienisalaattia, munahakkelusta ja voisulaa. 

Lintulan blinit (igumenia Antoninan resepti)

Juuri:
1,5 lasia vettä
75 g hiivaa
300 g vehnäjauhoja
Muut raaka-aineet:
900 g vehnäjauhoja
9 lasia lämmintä maitoa
6 rkl öljyä
5 kananmunan keltuaista
4 rkl sokeria
4 tl suolaa.
Paistamiseen: kirkastettua voita ja sipuli.

Teksti: Maria Hattunen
Kuvassa valmis blinikattaus Lintulan luostarin trapesassa. Kuva: Lintulan luostari