Uusmarttyyri Elias Ardunis

Pyhä Elias eli 1600-luvun keskivaiheilla ja toimi parturina Kalamatan kaupungissa Peloponnesoksen eteläkärjessä. Alueen turkkilaiset vallanpitäjätkin kunnioittivat hänen älykkyyttään. Kerran kun nämä vierailivat hänen luonaan, hän pyysi heitä keventämään kristittyjen verotaakkaa tai muuten monet kääntyisivät islamiin. Turkkilaiset vastasivat tähän, ettei kristityillä ollut mitään vaaraa. Keskustelu kiihtyi ja Elias tuli sanoneeksi, että jos hänellekin annettaisiin fetsi, hänkin kääntyisi islamiin. Yksi turkkilaisista osti hänelle leikillään fetsin, ja Elias meni tuomarin luo ja vaihtoi uskontoa. Kristityt olivat tästä hyvin pahoillaan.

Pian Elias tuli tuntoihinsa ja katui tekoaan. Hän lähti Athosvuorelle, suoritti rippi-isän hänelle määräämän katumusharjoituksen, sai mirhalla voitelun ja vihkiytyi munkiksi. Kahdeksan vuotta hän kilvoitteli Athoksella munkkina. Hän ei kuitenkaan pystynyt saavuttamaan omantunnonrauhaa, ja niin hän sai rippi-isältään siunauksen uhrata itsensä marttyyrikuolemassa.

Elias matkusti takaisin Kalamataan, meni tuomarin eteen ja tunnusti Kristuksen Herrakseen. Kahden kuulustelun jälkeen hänet tuomittiin poltettavaksi hiljaisella tulella. Mutta kun hänet heitettiin tuoreista puista sytytettyyn tuleen, savu tukehdutti hänet lähes välittömästi. Hänen hiuksensa ja vaatteensakin säilyivät ihmeellisellä tavalla palamattomina. Tämä tapahtui vuonna 1686.

Illalla vartijat näkivät taivaallisen valon ympäröivän Eliaksen ruumista. Yksinkertaiset turkkilaiset sanoivat: ”Koska tuli ei tuhonnut häntä, Allah on nyt lähettänyt tulen taivaasta polttamaan hänet.” Kristityt saivat ostettua marttyyrin ruumiin ja hautasivat sen. Hautapaikalle rakennettiin kirkko, joka omistettiin hänelle mutta jota turkkilaisvallan aikana kuitenkin turvallisuussyistä kutsuttiin Pyhien neljänkymmenen marttyyrin kirkoksi.

Kun Eliaksen jäännökset kaivettiin esiin haudasta, niistä levisi ihana tuoksu. Hänen pyhä kallonsa sijoitettiin Vurkanoksen luostariin, missä sen kautta tapahtuu ihmeitä tänäkin päivänä.