Pyhä Daniel, Serbian arkkipiispa

Pyhä Daniel eli 1200- ja 1300-lukujen vaihteessa Serbien kuningaskunnan suuruuden aikana. Hän oli ylhäistä syntyperää, menestyi opinnoissaan ja päätyi kuningas Stefan Uroš Miljutinin (30.10.) kutsusta hovin palvelukseen. Pian hän kuitenkin pakeni hovista palaen innosta seurata suurten pyhittäjäisien elämän esimerkkiä. Hän vihkiytyi munkiksi Kontšulskin luostarissa antautuen innokkaasti yölliseen valvomiskilvoitukseen, hengelliseen mietiskelyyn ja lakkaamattomaan rukoukseen. Hänen kilvoitustensa maine levisi pian luostarin ulkopuolelle. Serbian arkkipiispa kutsui hänet luokseen ja nähtyään hänen kykynsä nimitti hänet igumeniksi Athosvuorelle serbialaiseen Hilandarin luostariin. Näin toteutui Danielin harras toive päästä kilvoittelemaan Pyhälle vuorelle.

Athoksella Daniel kuitenkin joutui hengellisten kilvoitusten lisäksi käymään myös ulkoista taistelua puolustaessaan luostariaan merirosvoja ja katalonialaisia ryöstelijöitä vastaan. Monia Athosvuoren luostareita tuhottiin ja munkkeja surmattiin. Tilanteen rauhoituttua Daniel luovutti luostarin johdon oppilaalleen ja vetäytyi Pyhän Sabbaksen keljaan Karieksen lähelle antautuen kokonaan hengellisiin kilvoituksiin. Pian Serbian kuningas Miljutin kuitenkin kutsui hänet takaisin kotimaahansa ja nimitti hänet Banjan piispaksi. Danielin ansiosta Serbian kuninkaan poika Stefan Dečanilainen (11.11.) pääsi vapaaksi vankeudesta, jossa häntä oli pidetty Konstantinopolissa, ja teki sovinnon isänsä kanssa.

Noin vuonna 1325 Danielista tuli koko Serbian arkkipiispa. Hänen aikanaan Serbian kirkko kukoisti niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Hän oli itse askeetti, joka sai kilvoitustensa ja nöyryytensä palkaksi Jumalalta kyynelten armolahjan. Hän taisteli harhaoppeja vastaan sekä kaunisti ja rakennutti monia kirkkoja ja luostareita. Hänen avustuksellaan kuningas Stefan perusti kuulun Dečanin luostarin. Oppineena miehenä Daniel huolehti, että kirkoissa oli tarvittavat kirjat ja otti tarvittaessa käyttöön uusia. Hänet itsensäkin tunnetaan kirjojen kääntäjänä ja kirjoittajana: muun muassa kuuluisa Serbian kuninkaista ja arkkipiispoista kertova kronikka on hänen kirjoittamansa. Pyhä Daniel nukkui kuolonuneen vuonna 1338.