Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin naulojen löytyminen
Pyhä Helena, keisari Konstantinus Suuren (21.5.) äiti, lähti vuonna 362 pyhiinvaellusmatkalle Jerusalemiin. Helenan johdolla ja pyhän kaupungin uskovaisten kertomien tietojen avulla pyhän haudan lähistöltä löytyi luola, jossa oli kolme ristiä. Näistä yksi osoittautui Vapahtajan ristiksi sen välityksellä tapahtuneen ihmeen ansiosta. Ristien lisäksi paikalta löydettiin nauloja, joita oli käytetty Vapahtajan ja kahden ryövärin naulitsemiseen omille risteilleen. Ryöväritkin oli siis naulittu ristiin eikä kiinnitetty siihen köysin.
Naulat, joilla ryövärit oli naulittu, olivat tummempia ja ruosteisia, mutta Kristuksen eläväksitekevän ruumiin lävistäneet naulat olivat puhtaita ja kiiltäviä. Tällaisia nauloja löytyi ilmeisesti neljä, joskin lännessä alettiin myöhemmin puhua kolmesta naulasta.
Keisarinna Helena otti pyhät naulat mukaansa Konstantinopoliin ja antoi ne pojalleen. Keisari Konstantinus laitatti yhden naulan kypäräänsä ja toisen hevosensa suitsiin. Tällä hän tahtoi näyttää käyvänsä taistelunsa kristinuskon voitoksi ja Kristuksen nimen kunniaksi. Ilmeisesti kyse oli myös profetian toteuttamisesta, sillä profeetta Sakarjan kirjassa (14:20) sanotaan: ”Silloin on hevosten kulkusissa kirjoitus: Herralle pyhitetty”. Kolmannen naulan keisari asetti forumin lähellä olleen oman patsaansa jalustaan, jotta Kristuksen voima olisi suojelemassa kaupunkia.
Yhtä nauloista säilytetään Roomassa Jerusalemin pyhän ristin katedraalissa (lat. Sanctae Crucis in Hierusalem, italiaksi Santa Croce in Gerusalemme). Israelista löydettiin vuonna 1968 hauta-arkku, jossa oli erään ensimmäisellä vuosisadalla ristiinnaulitun miehen luut; miehen jalan lävistänyt naula oli yhä paikallaan. Nauloja vertailtaessa kävi ilmi, että se oli ainekseltaan, kooltaan ja malliltaan samanlainen kuin Roomassa säilytettävä naula. Sikäli Roomassa säilytetyn naulan alkuperä näyttäisi todella olevan Kristuksen ajan Jerusalemissa.
Tänään vietettävää muistopäivää kutsutaan myös ”kunniallisen ja eläväksitekevän ristin löytämisen” juhlaksi. Syyskuun 14. päivänä vietettävän pyhän ristin juhlan sisältönä oli alun perin nimenomaan ristin löytäminen, mutta kun juhlan keskeiseksi teemaksi vakiintui ristin ylentäminen, ristin löytymistä alettiin muistella yhdessä pyhän ristin naulojen löytymisen kanssa maaliskuun 6. päivänä.