Suomessa toimii kaksi ortodoksista luostaria: Valamon ja Lintulan luostarit. Molemmat sijaitsevat nykyisin Heinävedellä ja niissä voi vierailla läpi vuoden.
LINTULAN LUOSTARI
Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari on ortodoksinen nunnaluostari. Luostari on aloittanut toimintansa Karjalan kannaksella Kivennavan pitäjässä vuonna 1895. Nykyisellä paikallaan Heinäveden Palokin kylässä luostari on toiminut vuodesta 1946. Luostarin johtaja on igumenia Ksenia (vuodesta 2023).
Noin kymmenhenkinen sisaristo saa toimeentulonsa kirkkokynttilöiden eli tuohusten valmistamisesta ja kesäkaudella matkailusta. Lisäksi luostarissa käännetään ja kirjoitetaan hengellistä kirjallisuutta ja maalataan ikoneita.
Luostarin kirkko on päivittäin avoinna vierailijoille ympäri vuoden. Luostarissa toimitetaan jumalanpalveluksia joka päivä: aamupalvelus alkaa arkisin kello 6 ja ehtoopalvelus talvikaudella kello 17 ja kesä-elokuussa kello 18. Lauantai- ja sunnuntaiaamuisin luostarin kirkossa toimitetaan liturgia kello 8. Paasto- ja juhla-aikojen poikkeusaikatauluista luostari ilmoittaa erikseen omilla sivuillaan. Kaikki ovat tervetulleita luostarin jumalanpalveluksiin.
Luostarin matkailupalvelut ovat vierailijoiden käytössä vain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Silloin luostarin kauppa ja kahvio ovat avoinna päivittäin. Tarjolla on myös majoitusta luostarin vierasmajassa. Ryhmät voivat halutessaan tilata kirkkoon opastetun kierroksen.Touko- ja syyskuussa matkailupalvelut toimivat erikseen tilauksesta.
Lintulan luostarin sivuille tästä.
VALAMON LUOSTARI
Valamon luostari on ortodoksinen munkkiluostari. Perimätiedon mukaan luostari on perustettu viimeistään 1300-luvulla. Sen perustajaisinä kunnioitetaan kahta Valamon saarella kilvoitellutta pyhää, Sergei ja Herman Valamolaisia. Nykyisellä paikallaan Heinäveden Papinniemessä luostari on toiminut vuodesta 1940. Luostarin johtaja on arkkimandriitta Mikael (vuodesta 2022).
Valamon luostarin noin 15-henkinen veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeettiseen perintöön. Sen ytimessä ovat päivittäiset jumalanpalvelukset. Aamupalvelus alkaa luostarin pääkirkossa arkisin klo 6 ja ehtoopalvelus kello 18. Tiistaisin ja torstaisin aamupalvelusta seuraa liturgia, joka alkaa noin klo 7. Lauantaiaamuisin toimitettava aamupalvelus ja liturgia alkaa kello 6. Lauantai-illan vigilia alkaa kello 18 ja sunnuntaiaamun liturgia kello 9. Kesäaikaan toimitetaan lisäksi lyhyt rukouspalvelus päivittäin. Kirkkovuoden poikkeusaikatauluista luostari tiedottaa omilla sivuillaan.
Luostarin pääelinkeino on matkailu: luostari ottaa vieraita vastaan läpi vuoden ja siellä käy vuosittain yli 100 000 vierailijaa. Luostarissa on mm. ravintola, hotelli, matkamuistomyymälä ja luostarin omia tuotteita myyvä viinikauppa. Kokousvieraille luostarissa on tarjolla rauhalliset kokoustilat ja toimivat oheispalvelut.
Viimeisen neljän vuosikymmenen aikana luostarista on tullut Suomen tunnetuin ortodoksisen kulttuurin keskus. Itse luostarimiljöön ja päivittäisten jumalanpalvelusten lisäksi kävijöillä on mahdollisuus tutustua luostarissa esimerkiksi ortodoksiseen erikoiskirjastoon, vaihtuviin taidenäyttelyihin ja luostarin omasta historiasta kertovaan museoon. Lisäksi luostarin kulttuurikeskuksessa ja kirkoissa järjestetään paljon konsertteja.
Luostarinmäellä toimii myös ikonien konservointiin erikoistunut Papinniemen konservointilaitos Oy sekä maan ainoa ortodoksinen kansanopisto, Valamon opisto.
Valamon luostarin sivuille tästä.
Valamon opiston sivuille tästä.