Vuosi Gazan sodan syttymisestä 7.10. – arkkipiispa Leo ja piispa Raimo Goyarrola kutsuvat rukoukseen ja paastoon rauhan puolesta

Kristuksessa rakkaat sisaret ja veljet,

Näinä synkkinä aikoina yhdistämme äänemme rauhan puolesta. Väkivallan kierre Lähi-idässä täyttää sydämemme syvällä huolella ja surulla. Sodan pimeys uhkaa nielaista kokonaisia kansoja, ja konfliktin kurimukseen syöksyy yhä uusia viattomia uhreja – erityisesti lapsia ja nuoria, joiden elämä on vasta alussa. Jo vuoden ajan, Gazan konfliktin syttymisestä lähtien, olemme seuranneet järkyttyneinä, kuinka kuoleman kulkue jatkaa loputonta marssiaan.

Pyhä Efraim Syyrialainen opetti, että toivo on kuin taimi ihmisen sydämessä. Vaikka murheet ja vastoinkäymiset painaisivat sen maahan, se pyrkii aina kurottautumaan kohti taivasta, kohti valoa. Samalla tavoin meidänkin on synkimpinä hetkinämme suunnattava katseemme ylöspäin ja etsittävä toivoa. Juuri silloin, kun tunnemme itsemme kaikkein heikoimmiksi ja voimattomimmiksi, Jumalan voima voi parhaiten vaikuttaa meihin ja meidän kauttamme.

Rukoilemme lakkaamatta kestävän ja oikeudenmukaisen rauhan ja sovinnon puolesta. Rukoilemme konfliktialueiden kirkkojen esipaimenten ja kaikkien siellä asuvien ihmisten turvallisuuden puolesta. Rukoilemme Jumalalta pikaista loppua väkivallalle, vankien vapautusta ja koko Lähi-idän jälleenrakennusta jokaisen ihmisen yhtäläistä ja ääretöntä arvokkuutta kunnioittaen. Kantakaamme rukouksissamme kaikkia sodan ja väkivallan uhreja ja heidän läheisiään.

Meidän kristittyjen on toimittava määrätietoisesti elämän puolesta kuolemaa vastaan. Meidän on yhä uudelleen julistettava pääsiäisen ilosanomaa: Kristuksessa kuolema on menettänyt valtansa. Saamme turvautua ylösnousemuksen toivoon jo tässä ajassa, vaikka lopullinen voitto kuolemasta koittaakin vasta aikojen täyttymyksessä.

Kehotammekin seurakuntiamme yhdistymään liturgioissa ja messuissa rukoukseen rauhan puolesta tulevana sunnuntaina 6. lokakuuta. Maanantaina 7. lokakuuta tulee kuluneeksi vuosi Gazan sodan syttymisestä. Yhtykäämme silloin kaikki yhdessä rukoukseen ja paastoon rauhan puolesta maailmassa paavi Franciscuksen ehdotuksen mukaisesti.

Älkäämme unohtako myöskään kärsiviä veljiämme ja sisariamme Ukrainassa, missä niin ikään kaivataan kipeästi oikeudenmukaista rauhaa ja pakkosiirrettyjen lasten kotiinpaluuta.

Luottakaamme siihen, että Jumala ei hylkää kansaansa. Hän kääntää lopulta murheemme iloksi. Toivon kipinä jaksaa hehkua, kun muistamme, että kaiken takana on Hänen johdatuksensa.

Rauhaa ja kolmiyhteisen Jumalan siunausta rukoillen,

+ Leo
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa
Suomen ortodoksinen kirkko

+ Raimo Goyarrola
Helsingin piispa
Katolinen kirkko Suomessa