Viides paastoviikko ja katumuskanonin torstai
Ensimmäisellä paastoviikolla neljässä osassa luettu pyhän Andreas Kreetalaisen suuri katumuskanoni luetaan pyhäköissä yhtenä kokonaisuutena viidennellä paastoviikolla. Paikoin kanoni luetaan keskiviikkona, paikoin torstaina.
”Mistä alkaisin valittaa kurjan elämäni tekoja? Miten nyt aloittaisin valitusvirteni, Kristus? Laupeudessasi anna sinä rikkomuksistani päästö.” Näillä sanoilla alkaa pyhän Andreas Kreetalaisen kirjoittama suuri katumuskanoni, jota kuullaan kirkoissamme luettavan ja laulettavan suuren paaston ensimmäisen viikon iltoina ja uudelleen viidennellä paastoviikolla.
Katumuskanonin lukeminen antaa paastolle hyvin voimallisen ja ravistelevan alun. Tekstissä puhutaan kaunistelematta ihmissielun tilasta: ”Vapahtaja, nuoruudesta alkaen olen hylännyt sinun käskysi, koko elämäni viettäen himoissa, välinpitämättömänä ja toimettomana; sen tähden huudan Sinulle nyt lopussa: Vapahtaja, pelasta minut.” ”Mieli on haavoittunut, ruumis on voimaton, henki sairastaa, järki on heikentynyt, elämä nääntyy, loppu on ovella. Sen tähden, viheliäinen sieluni, mitä teet Tuomarin saapuessa tutkimaan tilaasi?” Kanonin aikana toistuu lisäksi lukemattomia kertoja rukoushuokaus ”Armahda minua, Jumala, armahda minua.”
Kanonin muodostavat yhdeksän veisua, joiden perustana ovat yhdeksän raamatullista oodia; muun muassa israelilaisten kiitosvirsi Punaisen meren ylityksen jälkeen, Joonan rukous suuren kalan vatsassa, kolmen nuorukaisen kiitosvirsi tulisessa pätsissä ja Jumalansynnyttäjän kiitosvirsi. Kanonin jokaisen veisun aluksi laulettavat irmossit on sepitetty näiden oodien mukaan. Irmossia seuraavat troparit, jotka yleensä luetaan. Tropareissa tulee esille kulloisenkin päivän tai juhlan teema – katumuskanonissa tämä teema on katumus. Troparien tekstissä voi olla myös viittauksia edellä lauletun irmossin aiheeseen. Veisun päättää troparien jälkeen laulettava katabasi, joka on irmossin kaltainen.
Pyhän Andreas Kreetalaisen katumuskanoni on kirjaimellisesti suuri sisältäen irmossit sekä 250 troparia liitelauselmineen. Laulettavat osuudet eli irmossit pysyvät joka päivä samoina.
Kanonin kirjoittaja on tuntenut hyvin syvällisesti raamatun tekstit sekä kirkon opetuksen. Kanoni sisältää upean läpileikkauksen raamatun keskeisiin tapahtumiin sekä niiden merkitykseen hyvinä tai varoittavina esikuvina. Katumuskanonin tropareissa kuvaillaan sielun tilaa, kehotetaan ihmistä katumukseen ja vedotaan Jumalan armoon. Mikään ei ole muuttunut syvimmässä ihmisolemuksessa tuhansiin vuosiin: tekstissä käytetään esimerkkeinä lukemattomia raamatun henkilöitä sekä tapahtumia Adamista ja Eevasta publikaaniin ja fariseukseen, Mooseksesta aina Kristuksen kärsimyksiin asti.
Pyhän Andreas Kreetalaisen suuri katumuskanoni on mielenkiintoisen raamatun tapahtumien kertauksen lisäksi hyvin henkilökohtaista ja pysähdyttävää rukousta. Siksi se sopii myös itsekseen tutkisteltavaksi, vaikka suuren paaston jokaisella viikolla.
Täällä pääset kuulemaan katumuskanonia
Helsinki, Pyhän Kolminaisuuden kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 17
Helsinki, Uspenskin katedraali
Keskiviikko 13.3. kello 17
Helsinki, Liisankadun Kotikirkko
Keskiviikko 13.3. kello 17 (ruotsiksi)
Vantaa, Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 17.30
Espoo, Pyhän Herman Alaskalaisen kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 18
Järvenpää, Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin kirkko
Torstai 14.3. kello 9
Kirkkonummi, Pokrovan kirkko
Torstai 14.3. kello 17
Karjaa, Evankelis-luterilainen seurakuntasali
Torstai 14.3. kello 18
Joensuu, Pyhän Nikolaoksen kirkko
Torstai 14.3. kello 10
Joensuu, Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko (Ortodoksinen seminaari)
Keskiviikko 13.3. kello 18
Kuopio, Pyhän Nikolaoksen katedraali
Keskiviikko 13.3. kello 17
Iisalmi, Profeetta Elian kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 17
Suonenjoki, Kristuksen kirkastumisen kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 17
Oulu, Pyhän Kolminaisuuden katedraali
Torstai 14.3. kello 17
Jyväskylä, Kristuksen ylösnousemisen kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 18
Mikkeli, Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko
Torstai 14.3. kello 9
Tampere, Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaoksen kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 17
Lappeenranta, Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 17
Kotka, Pyhän Nikolaoksen kirkko
Keskiviikko 13.3. kello 17
Hamina, Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko
Torstai 14.3. kello 17