Vieraita Antiokian patriarkaatista

Arkkimandriitta Meletius Shattahi ja Antiokian patriarkaatin ekumeenisten suhteiden ja kehityksen osasto GOPA DERDin varajohtaja Sara Savva saapuvat 23.11. Suomeen Filantropia ry:n kutsusta.

Arkkimandriitta Meletius ja GOPA DERDin hanketyöntekijöitä

Filantropia ry on kulkenut Antiokian patriarkaatin rinnalla vuodesta 2013 asti. Kirkko tekee humanitaarista työtä kaikkien sodan uhrien auttamiseksi uskontoon katsomatta. Samalla eletään toivossa, että Syyriassa olisi tilaa kristityille myös sodan päättymisen jälkeen. Vuosi 2024 on jo Filantropian neljäs hankevuosi Damaskoksessa.

Marraskuun lopulla Suomeen saapuu vieraaksi kaksi paikallisen hankekumppanin GOPA DERDin edustajaa: arkkimandriitta Meletius Shattahi ja GOPA-DERDin varajohtaja Sara Savva. Vierailu tarjoaa hienon tilaisuuden syventyä Filantropian tämänvuotisen joulupaastokeräyksen teemoihin. ”Samarialaisen matkassa” -keräyksen tuotto käytetään Syyrian hankkeen tukemiseen.

Hankkeessa autetaan sodan jalkoihin jääneitä pienten lasten äitejä uuden elämän alkuun. Väkivaltaa kokeneet naiset saavat hankkeessa psykososiaalista tukea, ammatillista koulutusta ja työvälineitä uuden ammatin harjoittamista varten. Toistakymmentä vuotta kestäneen sodan keskellä eläville naisille koulutus ja ammatti antavat toivoa perheen toimeentulon paranemisesta ja uudesta alusta maan sisäisessä pakolaisuudessa. Samalla se on hiljaista jälleenrakentamista.

Nyt toteutuvan vierailun ohjelmaan sisältyy tapaamisia kaikissa Suomen ortodoksisen kirkon hiippakunnissa. Tule kuulolle!

Perjantaina 24.11. vieraita on mahdollisuus tavata Rovaniemellä. Petsamo-salilla vietetään syyrialaista iltaa ehtoopalveluksen ja iltapalan ympärillä. Ehtoopalvelus alkaa klo 17. 

Lauantaina 25.11. vieraat osallistuvat Uspenskin katedraalissa vigiliaan, jonka jälkeen kryptassa on tarjolla kaikille iltateetä syyrialaisella teemalla. 

Sunnuntaina 26.11. Kotikirkossa toimitetaan arabiankielinen liturgia.

Maanantaina ja tiistaina 27.–28.11. vieraat tutustuvat luostareihimme. Valamossa on samaan aikaan koolla kirkolliskokous.

Kuva: Filantropia ry. Arkkimandriitta Meletius ja GOPA-DERDin tiimiläisiä Damaskoksessa.