Valamossa käynnissä residenssitaiteilija- ja stipendihaku

Valamon Ystävät ry hakee neljää taiteilijaa palkkioperusteiseen työhön Valamon luostariin – haettavana on myös stipendejä, jotka oikeuttavat viikon mittaiseen residenssijaksoon Valamossa.

Pihapiirin kävelypolku talviaikaan

Taiteen edistämiskeskus myönsi 130 000 euroa Valamon Ystävät ry:n kulttuurihankkeelle osana harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan suunnattuja erityisavustuksia.

Nyt Valamon Ystävät ry hakee neljää taiteilijaa palkkioperusteiseen työhön Valamon luostariin. Taiteilijoiden on tarkoitus pohtia taiteen keinoin vastauksia ilmastonmuutokseen ja ruoantuotantoon. Taiteilijoista kolme toimii kutsutaiteilijoina, jotka tekevät teemoihin soveltuvaa taidetta Valamon taiteilijaresidenssissä. Yksi taiteilija rekrytoidaan yhteisötaidehankkeeseen. Työskentelyjakso on kaikilla kuukauden mittainen. 

Luostarilla on kolmepaikkainen taiteilijaresidenssi Sillankorvan talo, jonka toimintaa on kehitetty. Sen lisäksi taiteilijoiden käytössä kolme tähän tarkoitukseen uudistettua huonetta opistohotellin tiloista. Myös Valamon opiston tiloihin mutta omaan rauhaansa remontoidaan parhaillaan kuvataiteen ja musiikin tekemiseen soveltuvaa suurta ja valoisaa ateljeeta sekä muita tiloja. 

Etusijalla ovat taiteilijat, jotka asuvat SYKE:n määrittelemällä harvaan asutulla maaseudulla. Tärkein valintakriteeri on kuitenkin idea luostarissa työstettäväksi taideteokseksi: suunnitelman kiinnostavuus ja realistisuus sekä soveltuvuus luostariympäristöön.

Valamon Ystävät ry jakaa taiteilijoille myös stipendejä, jotka oikeuttavat viikon mittaiseen jaksoon Valamon residenssissä. Heille kustannetaan myös ateriat luostarin ravintolassa.

Pidempien residenssijaksojen hakuaika päättyy 20.1.2024 ja stipendien hakuaika 31.1.2024.

Hakumenettelyyn, palkkioihin ja hankkeeseen voi tutustua tarkimmin sivulla valamonresidenssi.fi

Kuva: Valamon luostari