Suomen Ekumeeninen Neuvosto vastustaa hallituksen kaavailemaa yhdenvertaisuuslain muutosta

Oikeusministeriössä on valmisteltu hallituksen esitys, jossa ehdotetaan muutoksia yhdenvertaisuuslain säännöksiin koskien yhdenvertaisuuden edistämistä varhaiskasvatuksessa. Oikeusministeriö on pyytänyt esityksestä lausunnon mm. Suomen Ekumeeniselta Neuvostolta.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on julkaissut lausuntonsa 6.8.2024. SEN vastustaa kaavailtua yhdenvertaisuuslain muutosta. Tällä hetkellä voimassa olevassa yhdenvertaisuuslain 6 a §:ssä todetaan, että varhaiskasvatuksessa tulee edistää yhdenvertaisuutta tekemällä yhdenvertaisuussuunnitelma. Hallitus esittää, ettei varhaiskasvatuksessa enää velvoiteta tekemään toimipaikkakohtaista yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Esitetty lakimuutos huonontaisi merkittävästi yhdenvertaisuuden edistämistä suomalaisessa yhteiskunnassa, jossa Suomen Ekumeenisen Neuvoston jäsenkirkot ja kristilliset yhteisöt toimivat ja ovat osallisina.

Kuten lukuisat muut lausunnon antajat, myös Suomen Ekumeeninen Neuvosto kantaa huolta lain valmisteluprosessista, sillä tärkeän varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuuden edistämisvelvollisuutta koskevan hallituksen esityksen kohdalla poiketaan lausuntokierroksen ohjeellisesta pituudesta kahdella viikolla ja lausuntokierros on ajoitettu yleiseen lomakauteen.

Katsomuskasvatus edistää suvaitsevaisuutta, dialogia ja yhdenvertaisuutta. Sen voidaan nähdä tukevan myös yhteisöllisyyttä ja näin ehkäisevän ulkopuolisuutta, syrjintää ja rasismia. Nämä tavoitteet on kirjattu Suomea velvoittaviin ihmisoikeussopimuksiin, kuten Lapsen oikeuksien sopimukseen.

Suomen ortodoksisen kirkon puolesta lausunnon on allekirjoittanut SEN:n kasvatusasioiden jaoston varapuheenjohtaja, kasvatus- ja koulutuspäällikkö Antti Räsänen. Koko lausuntoteksti on luettavissa SEN:n sivuilla: https://ekumenia.fi/lausunto-yhdenvertaisuuslain-muuttamisesta/?fbclid=IwY2xjawEgHhNleHRuA2FlbQIxMQABHQteX5bhpxYvDWrTI79bh_rHpXfpv6W2au3mE6V0vA6catbCqKzC649ONA_aem_6beKfkTIN09GV4C5yXxKzg