Roomassa pyhiinvaelluksella oleva suomalaisdelegaatio tapasi paavi Franciscuksen
Paavi Franciscus otti vastaan suomalaiset ekumeeniselle pyhiinvaellukselle osallistuvat eri kirkkojen edustajat pyhän Henrikin juhlan yhteydessä Roomassa Apostolisen palatsin konsistorisalissa maanantai-aamuna 20.1.2025. Delegaatiota johtavat piispa Raimo Goyarrola katolisesta kirkosta, arkkipiispa Elia Suomen ortodoksisesta kirkosta ja Lapuan piispa Matti Salomäki Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta.
Ohessa paavi Franciscuksen tervehdyspuhe tilaisuudessa:
Rakkaat veljet ja sisaret Kristuksessa, hyvää huomenta!
Sydämellisen tervehdykseni teille kaikille, jotka jälleen tänä armon vuonna olette saapuneet Roomaan ekumeenisena delegaationa pyhän Henrikin juhlapäivänä. Erityisesti tervehdin Suomen ortodoksisen kirkon uutta johtajaa, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Eliaa, Helsingin piispa Raimo Goyarrolaa sekä teitä, piispa Matti Salomäki.
Arvoisa veli Kristuksessa, lausun kiitokseni niistä ajatuksista ja tunnoista, jotka te välititte luterilaisten, katolisten ja ortodoksisten osallistujien puolesta, sekä kiitän teitä myös huolella valitusta lahjasta. Tänä pyhänä vuonna 2025 vaellamme yhdessä “toivon pyhiinvaeltajina”. Tällä uskon matkalla meitä vahvistavat Heprealaiskirjeen sanat: “Pysykäämme horjumatta tunnustuksessa ja toivossa, sillä hän, joka on antanut meille lupauksensa, on luotettava” (Hepr. 10:23). Vaellamme toivossa!
Pyhä Henrik on, jos näin sopii sanoa, kestävä ikoni tästä toivosta, jonka perusta Jumalassa on varma ja horjumaton. Rauhan sanansaattajana hän kehottaa meitä hellittämättä rukoilemaan tämän kalliin mutta hauraan lahjan puolesta. Totisesti, meidän on rukoiltava rauhaa! Samalla Suomen suojeluspyhimys on Jumalan lahjoittaman ykseyden symboli, sillä hänen juhlapäivänsä kokoaa yhä edelleen kristittyjä eri kirkoista ja kirkollisista yhteisöistä yhteiseen Jumalan ylistykseen.
Se, että pyhiinvaellustanne Roomaan seuraavat kuorot, jotka musiikillaan kunnioittavat Kolmiyhteistä Jumalaa, on vaikuttava merkki “doksologisesta ekumeniasta”. Kiitän sydämestäni kuoroja! Kiitos! Se, joka laulaa, rukoilee kaksin verroin! Kiitän teitä, Capella Sanctae Marian laulajia, tästä arvokkaasta palveluksesta!
Voimme musiikin innoittamina todeta, että Nikean uskontunnustus, joka yhdistää meitä kaikkia, on kuin ylevä “uskon nuottikirja.” Ja tämän “totuuden sinfonian” keskellä on Jeesus Kristus itse. Hän on lihaksitullut totuus, tosi Jumala ja tosi ihminen, meidän Herramme ja Pelastajamme. Se, joka tätä “totuuden sinfoniaa” kuuntelee – ei ainoastaan korvillaan, vaan sydämensä syvyyksissä –, saa kosketuksen Jumalan salaisuudesta, Jumalan, joka lähestyy meitä Pojassaan täynnä rakkautta. Tämä uskollinen rakkaus on se perustus, joka tekee toivosta järkähtämättömän! Älkää milloinkaan unohtako tätä: toivo ei ole turha. Sillä ei “kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme” (Room. 8:38-39).
Tästä lihaksitulleesta rakkaudesta todistaminen on meidän yhteinen ekumeeninen kutsumuksemme kaikkien kastettujen yhteydessä. Siksi tahdon nyt kutsua teitä ilmaisemaan [Jumalan] lapsen luottamuksen hengessä tätä yhteistä kutsumustamme rukoilemalla yhdessä Isä meidän -rukouksen, kukin omalla kielellään. Kiitos vierailustanne.
[Isä meidän…]
Siunatkoon Jumala meitä kaikkia! Aamen.