Risti – maailman keskipiste? Seminaari Kulttuurikeskus Sofiassa 14.9.

Kirkko viettää lauantaina 14.syyskuuta ristin ylentämisen juhlapäivää. Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa Kulttuurikeskus Sofiassa järjestetään kaikille avoin ja maksuton juhlaan liittyvä seminaari, jota luotsaa professori, isä Serafim Seppälä. Seminaari alkaa kello 13 ja päättyy kello 16.

Ristinpuun löytyminen 300-luvun alussa teki Jerusalemista kristillisen maailman keskipisteen ja rististä keskeisen symbolin. Ristin ympärille muodostui monenlaista tapakulttuuria, rukous- ja mietiskelytapoja. Eri puolilla varhaiskirkkoa Georgiasta Etiopiaan syntyi omanlaisiaan ristejä, kuten Ninon risti ja Andreaan risti. Islamilaisena aikana ristin merkitys alkoi muuttua ja siitä tuli Lähi-idän kansanryhmiä erottava tekijä. Kirjan Elämän puu kirjoittanut isä Serafim  kertoo ristin ja sen kunnioittamisen värikkäistä muodoista idän kristillisissä kulttuureissa.

Seminaarin ohjelma

Klo 13–14:15 Ristinpuun mystiikka: risti maailman keskipisteenä

Klo 14:1514:45 kahvitauko (vapaaehtoinen maksu)

Klo 14:4516:00 Ristin kunnioittamisen muotoja itäisissä kulttuureissa. Keskustelua.

Halukkailla on myös mahdollisuus osallistua liturgiaan Sofian kappelissa klo 10. Kulttuurikeskuksen ravintola Xeniassa on tarjolla lounas klo 11.30–14 (14€/hlö).