Radioitavat jumalanpalvelukset uudistuvat tammikuussa

Ortodoksisten palvelusten lähetysaika siirtyy sunnuntai-iltaan ja myös ohjelmasisällöt monipuolistuvat.

Mikrofoni

Yle Radio 1:n hartausohjelmien lähetysajoissa tapahtuu suuria muutoksia tammikuussa. Muutokset liittyvät Ylen radiokanavia koskevaan kokonaisuudistukseen, jonka myötä mm. Yle Puheen toiminta päättyy.

Yle Radio 1:n sunnuntaiaamussa on ollut pitkään kaksi peräkkäistä jumalanpalvelusta. Ohjelmakartan ensimmäinen, kello 10 alkava lähetys on evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalvelus ja kello yhdentoista ohjelmapaikalla on kuultu vuorotellen ortodoksinen liturgia, katolinen messu tai vapaiden kirkkokuntien jumalanpalvelus.

Kahden peräkkäisen jumalanpalveluksen yhdistelmä on kuitenkin koettu Yleisradiossa ongelmaksi, sillä toisen palveluksen kohdalla kanava menettää noin 40% kuuntelijoistaan loppupäivän ajaksi.

Lisäksi jumalanpalvelusten – erityisesti kello 11 alkavan lähetyksen – kuuntelijamäärät ovat laskeneet viimeisten kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Yhdeksi syyksi on arveltu seurakuntien omien verkkolähetysten yleistymistä. 

Yleisradio on viestinyt kello yhdentoista ohjelmapaikkaa koskevista muutospaineista avoimesti ja erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja on punnittu myös yhteistyössä kanavajohdon kanssa. 

Yksi esillä ollut malli oli sijoittaa ortodoksisen kirkon, katolisen kirkon ja vapaiden kirkkokuntien palvelukset kello kymmenen ohjelmapaikalle. Tämä ratkaisu koettiin kuitenkin huonoksi, sillä se olisi tosiasiallisesti vähentänyt käytettävissä olevaa lähetysaikaa kaikilta.

Nyt asiassa on tehty ratkaisu. Aiemmin kello 11 lähetetyt ortodoksisen kirkon, katolisen kirkon ja vapaiden kirkkokuntien palvelukset siirretään 14.1.2024 alkaen toiseen lähetysaikaan – sunnuntai-iltaan kello 20. Lähetyksen pituus (60 minuuttia) ja vuosittaisten lähetysten määrä (noin kaksi lähetystä kuukaudessa) pysyy ennallaan. 

Samalla aamun radiohartauksien lähetysaika siirtyy 13.1.2024 alkaen puolitoisentoista tuntia myöhäisemmäksi. Uusi lähetysaika on kello 8.05.

Jumalanpalveluksen taltioinnista ortodoksiseksi hartausohjelmaksi?

Uusi lähetysaika ei ole millään tavalla ihanteellinen liturgian radiointia ajatellen. Mikään ei toki estä tallentamasta liturgiaa, mutta ohjelmapaikkaa voi hyödyntää myös monella muulla tavalla. Liturgian sijaan voidaan radioida esimerkiksi ehtoopalvelus tai akatistos. 

Alle tunnin mittaisen palveluksen alkuun voidaan liittää myös kirkon rikasta liturgista perinnettä ja traditiota avaavaa opetusta. Ehtoopalveluksen tai akatistoksen edellä voidaan kertoa esimerkiksi palveluksessa muisteltavista pyhistä tai päivän pyhän ikonista. Opetuksellinen osuus voi liittyä myös alkavalla viikolla vietettävään kirkolliseen juhlapäivään tai kirkkovuodessa muuten ajankohtaiseen aiheeseen. 

Uudistus tarjoaa kirkolle mahdollisuuden tarjota kuulijoille ortodoksista hartausohjelmaa, jossa yhdistyvät jumalanpalvelukselliset ja opettavat elementit. Uudentyyppisten lähetysten suunnittelu kannattaa nähdä seurakunnissa positiivisena haasteena ja hienona tilaisuutena tehdä ortodoksisen kirkon opetusta tutuksi suurelle yleisölle. 

Seurakuntien verkkolähetykset tuovat edelleen sunnuntaiaamun liturgian kaikkien verkkopalveluita käyttävien ulottuville. 

Joustavuutta myös toteutustapaan ja tallennusaikoihin

Nykyiset radioinnit ovat olleet enimmäkseen ns. viivästettyjä lähetyksiä eli kirkossa kello 10 alkavaa palvelusta on voinut kuunnella radiosta kello 11 alkaen. Jatkossa radioinnit ovat tallenteita, jotka voidaan nauhoittaa koska tahansa seurakunnalle parhaiten sopivana aikana – vaikka kirkkokuoron harjoitusten yhteydessä.

Koska kaikki lähetykset ovat tallenteita, uudistus antaa mahdollisuuden myös siihen, että yhdessä kirkossa nauhoitetaan usempia lähetyksiä samalla kertaa.

Kaikkia kevään 2024 radiointipaikkoja ei ole vielä jaettu. Kirkko odottaa edelleen tarkennuksia uudistuksen käytännön toteutukseen. Muutoksesta ja sen mukanaan tuomista mahdollisuuksista keskustellaan seurakuntien kanssa tämän talven aikana radioitavien jumalanpalvelusten ja hartausohjelmien koordinoinnista kirkossa vastaavan ylidiakoni Andreas Salmisen johdolla.