Paikallispiirit ovat yhdistelmä paikallista ja valtakunnallista ortodoksista toimintaa – joko omalla paikkakunnallasi toimii piiri?

Paikallispiiritoiminta – jota kutsutaan myös seurakuntapiiritoiminnaksi – lähti kirkossamme liikkeelle Pohjois-Suomen seurakunnasta kolmisen vuotta sitten. Tällä hetkellä piirejä on viitisentoista eri puolilla maata Sevettijärveltä Kotkaan, Ilomantsista Poriin.

Paikallispiiritoiminta on yhdistelmä paikallista ja valtakunnallista toimintaa. Näin saadaan luotua yhteisöjä sekä paikallisesti että verkon kautta.

Tämän syyskauden alusta paikallispiirit toteutetaan igumenia Ksenian siunauksella yhteistyössä Lintulan luostarin kanssa. Arkkimandriitta Andreas Larikka on lupautunut toimittamaan rukouspalvelukset sekä pitämään opetuspuheen.

Kuinka paikallispiirit toimivat?

Paikallispiirien yhteiset tapaamiset järjestetään kerran kuukaudessa, kuukauden viimeisenä sunnuntaina kello 15 Teamsissa. Paikallinen piiri voi kokoontua tietysti useamminkin. Tapaamispaikka voi olla seurakunnan tila tai vaikka piiriläisen koti – tärkeintä on, että yhteistapaamisten päivinä tilassa on yksi tietokone, jolla pääsee Teamsiin.

Piirien yhteinen kokoontuminen noudattaa aina samaa kaavaa.

Teams -tapaamisen aluksi toimitetaan ehtoopalvelus tai rukouspalvelus, jota seuraa lyhyt hengellinen puhe tai opetustuokio. Sen jälkeenn kuullaan Filantropian kuulumisia maailmalta ja lopuksi paikallisten piirien kuulumiset.

Yhteisen osion jälkeen piirit ovat jatkaneet kahvittelua ja yhdessäoloa. Piirit ovat järjestäneet myös erilaisia paikallisia tapahtumia, kuten myyjäisiä ja kirkkokahveja. Niiden tuotto on usein kerätty Filantropialle.

Tärkeä osa paikallispiiritoimintaa on myös paikallisdiakonia. Piirit voivat olla paikallisten apuna siellä, mihin seurakunnan oma diakoniatyö ei ulotu. Esimerkiksi Kemijärven paikallispiiri on ollut aktiivinen auttamaan paikallisia ikäihmisiä sekä ukrainalaisia.

Kokemuksia Ilomantsista

Ilomantsissa on toiminut parin vuoden ajan kaksi piiriä, toinen kirkonkylällä ja toinen Möhkössä. 

– Kuulimme Lapissa toimivista piireistä ja ajattelimme, että vastaavaa voisi kokeilla täällä Ilomantsissakin. Isä Rauno Pietarinen oli pohjoisessa aktiivinen piirien ylläpitäjä ja hänhän on täällä tuttu, koska hänen juurensa ovat täällä. Osallistuin Valamossa tapaamiseen, jossa oli mukana piiriläisiä Lapista ja siellä kerrottiin toiminnasta ja pohdittiin piirien kehittämistä. Myös Auli ja Petter Martiskainen innostuivat ajatuksesta ja he käynnistivät kirkonkylän piirin. Siitä rohkaistuimme käynnistämään piirin myös täällä Möhkössä, kertoo Maire Kärkkäinen.

Piireistä on Ilomantsissa tiedotettu seurakunnan ilmoituksissa, mutta tieto kulkee myös suullisesti tavattaessa ja kokoontumisista on usein muistuteltu tekstiviestein.

– Möhkön piiri kokoontuu kotonani johtuen ihan teknisistä syistä. Tämä on pieni kylä joten samat ihmiset pyörivät vähän joka paikassa. Kohtaammekin toisiamme myös kylätoiminnassa talkoillessamme. Meillä diakoniatyö on hyvin paikallista, lähinnä naapuriapua. Ilomantsin piirin kanssa olemme järjestäneet yhdessä mm. myyjäisiä Filantropian hyväksi. 

Möhköstä kuuluu lämmin suositus paikallispiiritoiminnalle.

– Näin haja-asutusalueella kaikilla ei ole aina mahdollisuutta osallistua palveluksiin kirkossa välimatkojen tai kuljetusongelmien vuoksi. Kaikki eivät myöskään halua välttämättä toimia aktiivisesti esimerkiksi tiistaiseuroissa, joten tämä palvelee myös heitä. Joillakin kynnys mennä kirkkoon on korkea ja piirit tarjoavat heille sopivan matalan kynnyksen tulla mukaan seurakuntaelämään. Samalla kun tapaamme toisiamme, kuulemme mitä kuuluu Filantropian avustuskohteisiin ja muualle Suomeen. Saamme kenties solmittua uusia ystävyyssuhteitakin. Innostan ilman muuta tämän toiminnan pariin – erityisesti pienillä paikoilla tämä tuo mukavasti ihmisiä yhteen, toteaa Maire.

Tule mukaan oman paikkakunnan piiriin tai perusta oma

Paikallispiirejä toimii nyt jo monilla paikkakunnilla. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan, ota yhteyttä Filantropia ry:n Milja Sarliniin (milja.sarlin@ort.fi, 040 353 7948) ja saat yhteystiedot paikalliseen piiriin liittymisestä.

Jos lähelläsi ei toimi piiriä, voit perustaa oman – aluksi vaikka yksin tai kahdestaan samalla seudulla asuvan kanssa. Ota tässäkin tapauksessa yhteyttä Miljaan, jotta saatte kutsut yhteisiin verkkotapaamisiin.

Paikallispiirien yhteisten tapaamisten aikataulu syksylle on seuraava:

27.10.      Aiheena Ukraina
24.11.      Aiheena joulupaasto ja Syyria

Joulukuun aikataulu on vielä auki, mutta piiritapaamiset jatkuvat tammikuussa, jokaisen kuukauden viimeisenä sunnuntaina aina toukokuuhun asti.