Ortodoksisten kanttorien liitto teki opintomatkan Georgiaan

Kanttorit georgialaisen musiikin työpajassa.
Kuka tietää – ehkä goergialaisen kirkkolaulun työpajassa opittua kuullaan pian meilläkin. Kuva: Markus Hänninen.

Ortodoksisten kanttorien liitto ry teki 23.–30.9. opintomatkan Georgiaan. Matkalle osallistui kymmenkunta kanttoria eri puolilta Suomea. Viikon mittaisen matkan aikana ehdimme nähdä, kuulla ja kokea monta puolta Georgiasta ja sen historiasta.

Georgialaiset ovat säilyttäneet oman tunnusomaisen kulttuurinsa, ortodoksisen uskontonsa, traditionsa ja kielensä omine aakkosineen arabien, mongolien, ottomaanien ja neuvostovallan vaikutuspyrkimyksistä huolimatta.

Matkan aikana vierailimme monissa kirkoissa ja luostareissa. Vanhimmat kirkot olivat peräti ensimmäisen vuosituhannen puolivälistä. Tutustuimme erityisesti pyhän apostolien vertaisen Nina Georgialaisen elämäkertaan ja näimme monia erilaisia häntä kuvaavia kauniita georgialaisia ikoneja. Pääsimme kunnioittamaan myös hänen hautapaikkaansa. (Pyhän elämäkerta Synaksarionissa: https://ort.fi/synaksario/apostolien-vertainen-nina-georgialainen/)

Georgia on tunnettu myös ikivanhasta viininvalmistustekniikasta ja pääsimme tutustumaan siihenkin pienessä paikallisessa kylässä. Viinirypäleitä kasvoi joka puolella ja hauskalta näyttivät rypäleitä täynnä olevat avolavarekka-autot.

Kanttoreille oli järjestetty georgialaisen kirkkomusiikin työpaja paikallisen kirkkomusiikkiopettajan ja tutkijan johdolla. Neljän tunnin aikana ehdimme saada tuntumaa georgialaisen musiikin esitystapaan ja ääntämykseen. Ehkäpä seurakunnissa voidaan jatkossa ottaa käyttöön joitakin näitä kauniita ja ainutlaatuisia georgialaisia kirkkoveisuja.

Matka huipentui sunnuntailiturgiaan Tbilisin pääkatedraalissa, joka on ortodoksisen maailman kolmanneksi suurin kirkko. Kirkko on valtava! Kuoro lauloi georgialaisilla sävelmillä ja kaiku oli lähes 10 sekuntia.

Suurkiitos matkanjohtajalle Wilhelmiina Virolaiselle ja paikalliselle oppaallemme Lashalle ja erityiskiitos superturvalliselle kuskillemme, joka kuskasi meitä satoja kilometrejä pitkin Georgian mutkikkaita teitä.

Georgiaan on mentävä uudestaan, sillä moni paikka jäi vielä näkemättä!
Teksti: Markus Hänninen