Ortodoksiset tärpit Helsingin Kirjamessuille 24.–27.10.

Sekä Lintulan että Valamon luostarit ovat mukana Helsingin Kirjamessuilla.

Lintulan luostarin osastolla voi tutustua yhdysvaltalaisen teologian professori  Carrie Frederick Frostin kirjaan Church of Our Granddaughters, jonka Lintulan luostari julkaisi äskettäin suomeksi nimellä Lastenlastemme kirkko.

Kirjassaan Frost nostaa esille naisten elämään liittyviä käytäntöjä kirkon elämässä ja osoittaa, etteivät ne useinkaan vastaa kirkon teologista ydinsanomaa.

Frostin kirjaa esitellään Lintulan osastolla (osasto numero 6 h 69) sekä perjantaina että lauantaina. Perjantaina kirjaa esittelee sen suomentanut Elsi Takala kello 12–16, lauantaina kirjaa esittelee Lintulan luostarin johtaja, igumenia Ksenia kello 12–15.

Valamon luostari (osasto 7 g 130) esittelee messuilla Valamokustannuksen tämänsyksyisiä uutuuksia. Joukossa on Valamon luostarin johtajan, arkkimandriitta Mikaelin teos Se on Herra!, joka johdattaa lukijan kirkkovuoden läpi. Kirja rakentuu kirkkovuoden teemojen ympärille ja sen myötä arkkimandriitta Mikael kutsuu lukijaa yhteiselle matkalle, jossa tarkastellaan kristillisen elämän syvimpiä ulottuvuuksia. Kirja on kuin iltanuotiokertomus, joka kokoaa yhteen uskovat saman nuotion äärelle ja antaa voimaa elämän polulle. 

Arkkimandriitta Mikael on tavattavissa Helsingin kirjamessuilla perjantaina 25.10. ja lauantaina 26.10. klo 12–15, jolloin hänen uutuuskirjaansa voi saada omistuskirjoituksen. 

Valamon messuosastolla on torstaista lauantaina kunnioitettavana Kiovan luolaluostarin pyhien reliikki-ikoni, jonka luostari lahjoittaa Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle. Arkkimandriitta Mikael luovuttaa ikonin 27.10. pyhän Elian kirkkoon liturgian yhteydessä.

Lauantaina 26.10. kello 15 Valamon osastolla vierailee kirjailija Asko Jaakonaho. Hän kertoo kurssista Ideasta kirjaksi, jonka hän pitää Valamossa 3.–6.7.2025. Kurssi sopii harrastajakirjoittajille,, jotka haluavat vinkkejä ja palautetta kaunokirjallisen tekstin jalostamiseen. Kurssilla seurataan käsikirjoituksen matkaa ideoista kustantamiseen asti.

Valamon osastolta voi lisäksi poimia mukaan Valamon opiston kurssiesitteen vuodelle 2025.

Helsingin Kirjamessut
Messukeskus 24.–27.10.
Messut avoinna to-la klo 10–20, sunnuntaina klo 10–18.
Lintulan luostarin osasto 6 h 69
Valamon luostarin osasto 7 g 130