Ortodoksikarjalainen äänellä itkeminen esillä Musiikin suunta -lehden erikoisnumerossa

Suomen etnomusikologinen seura on julkaissut vuodesta 1978 asti musiikintutkimuksen tieteellistä mielipidelehteä, joka ilmestyy nykyisin nimellä Musiikin suunta. Lehti tarkastelee musiikkia erityisesti kulttuurisesta näkökulmasta tieteellisen kriittisesti mutta samalla yleistajuisesti. Vuodesta 2016 alkaen lehti on ilmestynyt avoimena verkkojulkaisuna.

Heinäkuussa on ilmestynyt Musiikin suunnan erikoisnumero, joka ovat toimittaneet Koneen Säätiön vuosina 2021-2024 rahoittaman Kyynelkanavat -hankkeen tutkijat ja taiteilijat Elina Hytönen-Ng, Emilia Kallonen, Emmi Kuittinen, Liisa Matveinen, Riikka Patrikainen ja Viliina Silvonen.

Kyynelkanavat -hankkeessa tutkittiin itkuvirsien muotoja ja merkitystä nykypäivän Suomessa. Ortodoksisesta näkökulmasta äänellä itkemistä tarkasteli erityisesti väitöskirjatutkija, kanttori Riikka Patrikainen yhdessä työparinsa, Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla heinäkuussa 2024 mestaripelimannin arvonimen saaneen kansanmuusikko Liisa Matveisen kanssa.

Riikka Patrikainen ja Liisa Matveinen avaavat omaa työtään erikoisnumeron artikkelissa Työskentelyä tuonilmaisien äärellä – tutkimusta ortodoksikarjalaisen nykyitkijän maailmankuvasta. Sekä tämä artikkeli että numeron muut artikkelit ovat vapaasti luettavissa verkossa: https://musiikinsuunta.fi/2024/1-2024-46-vuosikerta/1-2024-46-vuosikerta/