Kirkot ja muuttuva maahanmuuttopolitiikka

Kirkot kokoontuvat 15.11. webinaariin yhteisen huolen äärelle – tervetuloa mukaan.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston piirissä on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana koottu eri kirkkojen paikallisten seurakuntien kokemuksia maahanmuuttajien kohtaamista haasteista suomalaisessa yhteiskunnassa. Näiden kokemusten pohjalta ekumeeninen neuvosto on järjestänyt erilaisia keskustelu- ja koulutustilaisuuksia eri toimijoille, erityisesti viranomaistahoille. 

Yhteinen huoli on koskenut heikoimmassa asemassa olevien maahanmuuttajien kotoutumista, toisinaan jopa uhkaa hengelle esimerkiksi epäonnistuneiden turvapaikkaprosessien vuoksi. Joskus taas kotoutumisen esteenä ovat olleet vaikeudet saada työpaikkoja tai -lupia. 

Uskonnolliset yhteisöt ovat uuteen maahan asettuvalle ihmiselle usein ympäristö, joka auttaa kotoutumista luotettavana ja edes jollain tapaa tuttuna toimintaympäristönä. 

Suomen ortodoksisen kirkon etuna ovat sen koko ja asema yhteiskunnassa. Pienenä yhteisönä sillä on mahdollisuus koota saman katon alle eri taustoista tulevia ihmisiä ja sillä on myös lainsäädännön turvaama asema osana suomalaista yhteiskuntaa viranomaisyhteyksineen. Ortodoksinen kirkko onkin aktiivisesti ottanut osaa kirkkojen yhteiseen työhön yhteiskuntamme uusien jäsenten parissa. 

Yhteistyöverkostojen merkityksellisyys onkin korostunut, kun maastamme turvaa hakevien ortodoksien määrä kasvoi viime vuonna Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Aiemmin ortodoksien määrät ovat olleet pienempiä, vaikkakin Lähi-idän ja Afrikan maista tulevien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden joukossa on aina myös ortodoksiseen kirkkoperheeseen kuuluvia kristittyjä. Eräs kirkkomme erityinen tehtävä onkin pitää esillä kristinuskon monimuotoisuutta maailmassa ja siten edistää uskonnonvapauden toteutumista vähemmistöyhteisöjenkin osalta.

Nyt järjestettävä webinaari on suunnattu seurakuntien työntekijöille ja vapaaehtoisille, jotka ovat tekemisissä maahanmuuttajien kanssa omissa yhteisöissään. Webinaarissa käsitellään maahanmuuttopolitiikan kiristymisen myötä esiin tulevia inhimillistä hätää aiheuttavia tekijöitä, joilla on vaikutusta paitsi uusiin tulijoihin, myös Suomessa jo asuviin seurakuntalaisiin, joista osan tilanteet voivat käydä hyvinkin epävarmoiksi lainsäädännön muuttuessa.

Muuttuva maahanmuuttopolitiikka ja kirkot -webinaari järjestetään Teamsissa keskiviikkona 15.11. kello 13–15.

Seminaarin ohjelma

  • 13.00 Seminaarin avaus, pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken (Suomen Ekumeeninen Neuvosto)
  • 13.05 Alustus, pastori Tomi Kuosmanen (hell.)
  • 13.25 Kommenttipuheenvuorot: Ulla Siirto (ev.lut.), Teemu Toivonen (ort.), Juha Lehto (hell.) ja Jari Portaankorva (bapt.)
  • 13.50 Tauko
  • 14.00 Alustajan vastauspuheenvuoro ja yleiskeskustelu
  • 14.30 Miten tästä eteenpäin, Virpi Paulanto

Ilmoittautumiset 12.11. mennessä sähköisesti Lyytillälyyti.in/muuttuva_maahanmuuttopolitiikka

Tapahtuman järjestää Suomen Ekumeenisen Neuvoston turvapaikka-asioiden asiantuntijatyöryhmä yhteistyössä Step-opintokeskuksen kanssa.