Kirkon työhyvinvointia kartoitetaan kyselyllä

Kirkon palvelukeskuksen, seurakuntien, kirkkomuseon, Valamon opiston ja kirkon yhteistyöjärjestöjen henkilöstölle suunnatun kyselyn vastausaika päättyy 1.3.2024.

Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous päätti vuonna 2013, että kirkon työntekijöille tehdään säännölliset työnhyvinvointikyselyt. Samalla päätettiin, että kyselyyn osallistuminen kuuluu jokaisen työtehtäviin.

Edellinen työhyvinvointikysely toteutettiin kirkossa yhteistyössä FT, psykologi Veli-Matti Heikkilän kanssa vuonna 2020. Nyt tehtävän kyselyn kysymykset ovat vertailtavuuden vuoksi pääosin samoja kuin edellisellä kerralla, mutta kyselyä on myös tarkennettu ja kehitetty vuonna 2020 saadun palautteen pohjalta.

Työhyvinvoinnin lisäksi Suomen ortodoksisen kirkon tulee seurata tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista. Yhdenvertaisuuslain mukaan kaikkien työnantajien on aktiivisesti edistettävä työntekijöidensä yhdenvertaisuutta ja ehkäistävä työpaikoilla tapahtuvaa syrjintää. 

Kyselyssä on mukana tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä osio, jonka kysymykset ovat Työturvallisuuskeskuksen laatimia. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn tuloksia käytetään kehitettäessä kirkon tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa.

Kysely on lähtenyt 13.2. sähköpostitse kaikille vastaajille ja se on avoinna kaksi viikkoa, vastausaika päättyy 1.3.2024. 

HUOMIO: Jos olet kirkon, seurakunnan, Valamon opiston, kirkkomuseo RIISAn tai kirkon yhteistyöjärjestön työntekijä, etkä jostain syystä ole saanut kyselyä omaan sähköpostiisi, ota yhteys kirkon kasvatus- ja koulutuspäällikkö Antti Räsäseen saadaksesi linkin kyselyyn.

Kyselypaketin tulokset viedään tiedoksi kirkollishallituksen kollegiolle keväällä 2024. Lisäksi kevään aikana järjestetään kaikille työntekijöille avoin webinaari, jossa tulokset käydään läpi verraten niitä vuoden 2020 kyselyn tuloksiin.

Seurakunnat ja muut työyhteisöt käyvät kyselyn tulokset läpi webinaarissa erikseen sovittavana ajankohtana. Tuloksia tarkastellaan myös hiippakunnittain ja yhteenveto tuloksista uutisoidaan kirkon sivuilla.

Lisätietoja: antti.rasanen@ort.fi