Kirkon lahja arkkipiispa Elialle: Kurkipellon pajan valmistama koruristi, panagia ja enkolopion

 

Kirkon lahja arkkipiispalle.
Kuva: Maria Hattunen

Rovasti Mikko Sidoroff luovutti palveluksen päätteeksi arkkipiispa Elialle kirkon – eli meidän kaikkien – yhteisenä lahjana panagia- ja enkolpionriipukset ja koruristin.

Kirkko tilasi vuonna 2023 suomalaiselta Kurkipellon pajalta autonomian juhlavuoden kunniaksi Evakko-Kristus -ikonin sisältävän hopeoidun enkolpionmallin.

Myöhemmin sen rinnalle tilattiin kullattu koruristi, jota koristaa enkolpionissakin käytetty kotimainen korukivi, Kittilän kromimarmori.

Arkkipiispalle lahjoitettiin toimeen asettamisen päivänä juhlavuoden enkolpionin mallin mukaan kullattu koruristi, kullattu versio juhlavuoden enkolpionista ja sen rinnalle kullattu panagiariipus. Panagian ikoni on Kozelštšanin Ihmeitätekevä Jumalanäidin ikoni Uspenskin katedraalista Helsingistä.

Diakoni Ville Maahinen, Hannele Maahinen ja Valo Maahinen Kurkipellon pajalta valmistivat myös arkkipiispalle lahjoitetun kokonaisuuden.

Arkkipiispalle myös Pyhän Karitsan ritarikunnan suurristi

Koska arkkipiispa toimii myös Pyhän Karitsan ritarikunnan suurmestarina, arkkipiispa Elialle luovutettiin myös Pyhän Karitsan ritarikunnan suurristi ja siihen kuuluva rintatähti. Risti on valmistettu vaaleansinisestä emalista valettuna kultaiseen kehykseen. Keskustaan on kuvattu valkoiselle pohjalle Pyhän Karitsan kullattu vertauskuva ja ristin aukeamiin kullatut kuusisiipiset serafit. Rintatähden muodostaa hopeinen, kahdeksankärkinen kunniamerkkitähti. Tähteen on sommiteltu kahdeksan kuusisiipistä serafia, joiden siivet ovat kullatut. Rintatähden keskustassa on siniemalinen kunniamerkkiristi, jossa Pyhän Karitsan tunnuskuvaa ympäröi kirjoitus ”Kirkon hyväksi” kullatuin kirjaimin tummansinisellä pohjalla.

Pyhän Karitsan ritarikunta (PKR) on Suomen ortodoksisen kirkon vuonna 1935 perustama ja hallinnoima hengellinen ritarikunta. Se on samalla Suomen ainoa puolivirallinen ritarikunta eli muun yhteisön kuin valtion ylläpitämä ritarikunta. Pyhän Karitsan ritarikunta viettää vuonna 2025 90-juhlavuottaan.

 

Pyhän Karitsan ritarikunnan suurristi.
Pyhän Karitsan ritarikunnan suurristi. Kuva: Maria Hattunen