Kirkolliskokous 2024: Neljännen täysistunnon päätöksiä

Istunnossa pantiin pöydälle neljä mietintöä ja saatiin päätökseen kolmen asian käsittely.

Talousvaliokunta pani pöydälle mietinnöt asioista 22 ja 24, hallintovaliokunta pani pöydälle mietinnöt asioista 25 ja 26.

Istunnossa saatiin päätökseen kolmen asian käsittely.

Asia 15: Kirkolliskokousaloite seurakuntien ja luostarien kiinteistö- ja irtaimistovakuutusten nykyisiin sopimuksiin ja vahinkohistoriaan perehtymisestä ja mahdollisuudesta luopua vakuuttamisesta

Kirkolliskokouss päätti, että aloite hylätään taloudellisista ja riskienhallinnallisista syistä, ja näin ollen varsinaista selvitystä kiirkon nykyisistä vakuutussopimuksista ja vahinkohistoriasta ei ole tarkoituksenmukaista tehdä. 

Riippumatta siitä, että aloitteessa ei oteta kantaa vakuutusten kilpailuttamiseen, kirkolliskokous edellyttää, että kaikki seurakuntien vakuutukset kilpailutetaan keskitetysti vuoden 2024 loppuun mennessä. Kilpailutuksen ulkopuolelle jätetään eläkevakuutukset. Asiasta on raportoitava vuoden 2025 kirkolliskokoukselle.

Asia 17: Kirkolliskokousaloite koskien Suomen ortodoksisen kirkon kulttuurihistoriallisesti merkittävien kirkollisten rakennusten ja irtaimiston ylläpitoa, suojelua ja toimenpiteiden rahoitusta

Kirkolliskokous päätti yhtyä kirkollishallituksen esitykseen asiantuntijaryhmän perustamiseksi. Asiantuntijaryhmän tavoitteena on vaikuttaa EU:n alue- ja rakennepolitiikan kansallisen ohjelman muotoon niin, että se mahdollistaa Suomen ortodoksisen kirkon, seurakuntien ja luostarien rakennetun kulttuuriympäristön restaurointi- ja entistämiskulujen sekä niiden valmistelun avustamisen Euroopan aluekehitysrahastosta. Asiantuntijaryhmän tehtävänä on etsiä myös muita mahdollisia rahoituskanavia. Asiantuntijaryhmä antaa ensimmäisen raportin kirkollishallitukselle vuoden 2024 kirkolliskokoukseen mennessä.

Kirkko myöntää seurakunnille peruskorjausavustuksia, joiden kokonaissumman päättää vuosittain kirkolliskokous. Peruskorjausavustus ohjataan ensisijaisesti ennen vuotta 1917 rakennetuille lailla suojelluille kirkkorakennuksille. Kirkollishallitus käyttää avustuksia ohjatessaan harkintavaltaa.

Talousvaliokunta pitää tärkeänä, että seurakunnat palvelukeskuksen ohjauksella jatkavat kiinteistömassan vähentämistä, jotta kiinteistöylläopitokulut ja investointitarpeet pienenisivät.

Asia 18: Kirkolliskokousaloite kirkon ympäristöohjeiston tarkistamisesta ja päivittämisestä

Kirkolliskokous päätti yhtyä kirkollishallituksen esitykseen ja hyväksyä aloitteen. Kirkolliskokous päätti, että kirkollishallitus päivittää vuoden 2009 kirkolliskokouksen päätöksen (asia 33) pohjalta laaditun ympäristöohjeiston. Ympäristöohjeiston tulee sisältää käytännön toimenpideohjelma ja seurantamittarit seurakuntien, luostareiden ja järjestöjen käyttöön sekä pitkän linjan vihreän siirtymän strategiset tavoitteet. Kirkollishallitus laatii suunnitelman ympäristöohjeiston käyttöönotosta kirkon kaikilla tasoilla.

Asiasta tuodaan väliraportti kirkolliskokousedustajille tiedoksi kirkolliskokousseminaariin vuonna 2024, kirkolliskokouksen 2022 päätöksen (asia 13) mukaisesti. Päivitetty ympäristöohjeisto ja suunnitelma sen käyttöönotosta esitellään vuoden 2024 kirkolliskokouksessa.

Neljännen täysistunnon puheenjohtajana toimi rovasti Rauno Pietarinen. Istunto päättyi kello 13.17.

Kokouksen viides täysistunto alkaa luostarin kulttuurikeskuksen salissa keskiviikkona 29.11. kello 17.30