Kirkolliskokous 2023: Viidennen täysistunnon päätöksiä

Istunnossa pantiin pöydälle seitsemän mietintöä ja saatiin päätökseen neljän asian käsittely.

Sivistysvaliokunta pani pöydälle mietinnöt asioista 11, 14, 16, 19, 20, 21, 23 ja 27. Asiat 19 ja 21 käsiteltiin samassa mietinnössä.

Istunnossa saatiin päätökseen neljän asian käsittely.

Asia 22. Kirkolliskokousaloite määrärahasta monikulttuurisen työn projektille 2024–2026

Kirkolliskokous päätti hyväksyä aloitteen seuraaviin ehdoin: seurakuntien omarahoitusosuus on vähintään 20 % eli 2 500 euroa vuosittain seurakuntaa kohden. Seurakunta varmistaa, että monikulttuurista työtä tekevä pappi on tavoitettavissa ja riittävän lähellä seurakuntalaisia myös jumalanpalvelusten välisinä aikoina.

Kirkolliskokous tunnistaa, että hankkeen rahoitus ei ole pitkällä aikavälillä kestävällä pohjalla, minkä vuoksi seurakuntien tulee ohjata talouttansa niin, että se kattaa kaikki seurakuntatyön muodot ja alueet. Kirkolliskokous edellyttää, että seurakunnat laativat hankkeesta vaikuttavuusarvion, jonka sisällön määrittelee kirkollishallitus ja jonka rakennetta käytetään myös muiden vastaavien hankkeiden raportoinnissa. 

Koska ukrainalaisten pakolaisten parissa tehtävä työ on tärkeä osa monikulttuurista työtä, tulee hankkeessa toimivien tehdä yhteistyötä kirkon muiden monikulttuurista työtä tekevien kanssa.

Asia 24. Kirkolliskokousaloite keskusrahastomaksujen määräytymisperusteiden ja niiden käytön mukauttamiseksi kirkon nykytilannetta vastaavaksi

Kirkolliskokous päätti, että keskusrahastomaksun määräytymisen perusteet ja niitä koskevien päätösten soveltaminen selvitetään ja muutostarpeet arvioidaan perusteellisesti. Taloustyöryhmällä on jo kaikki olennainen tieto ja materiaali. Selvityksessä tulee ottaa huomioon myös vuonna 2014 laadittu keskusrahastotyöryhmän raportti ja seuraavien vuosien päätökset keskusrahastomaksun määräytymisperusteista. 

Kirkolliskokous edellyttää, että selvitys tuodaan käsiteltäväksi jatkotoimia varten vuoden 2024 kirkolliskokoukselle.

Asia 25. Kirkolliskokousaloite demokraattisen päätöksenteon ja avoimen hallinnon edistämiseksi

Kirkolliskokous päätti yhtyä kirkollishallituksen esitykseen ja hylätä aloitteen.

Asia 26. Kirkolliskokousaloite säännösmuutokset hyvän hallinnon ja demokratian edistämiseksi

Kirkolliskokous päätti hylätä aloitteen. Osana lainsäädäntö- ja kirkkojärjestysmuutoksen valmistelua on syytä tarkastella mahdollisuutta valita seurakunnanneuvoston puheenjohtaja seurakunnanneuvoston jäsenten keskuudesta.

Viidennen täysistunnon puheenjohtajana toimi Jussi Kauhanen. Istunto päättyi kello 17.50.

Kokouksen kuudes täysistunto alkaa Valamon kulttuurikeskuksen salissa keskiviikkona 29.11. kello 20.30.