Kirkko onnittelee ammattiin valmistuvia, ylioppilaita ja opinnoissaan menestyneitä

Violetti ruusu

Koulujen ja oppilaitosten lukuvuosi 2023–2024 on päättymässä. Ortodoksiset seurakunnat, Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry ja arkkipiispa Leo ovat jälleen muistaneet ammattiin valmistuvia, ylioppilaita ja eri ikäisiä ortodoksisen uskonnon opinnoissa menestyneitä pienin stipendein.

Kouluasteen päättävien oppilaiden stipendit

ONL ry myönsi opettajien hakemusten perusteella 26 rahastipendiä ortodoksisen uskonnon opinnoissa kunnostautuneille kouluasteen päättäville oppilaille.

Hakemuksia tuli runsaasti ja jokaisen hiippakunnan alueelta. Stipenditoimikuntaan kuuluivat opettaja Petra Pipinen Suomen Ortodoksisten Opettajien Liitosta sekä Ortodoksisten nuorten liiton edustajina opettaja, johtokunnan jäsen Aleksandra Heikkinen ja toiminnanjohtaja, opettaja Maria Kauppila.

– Tänä vuonna minua liikutti erityisesti se, miten eräs opettaja oli pohtinut myös itseään opettajana ja nöyrästi myönsi, että häneltä meni todella kauan aikaa löytää tekstin kanssa kamppailevan mutta auditiivisesti lahjakkaan nuoren omin oppimiskanava. Opettaja oli kuitenkin lopulta hoksannut asian ja niinpä yhdelle nyt palkittavista uskonto on kevättodistuksessa kiitettävä aine, ja kuulemma melko todennäköisesti ainoa sellainen, kuvailee Maria Kauppila.

Tänä vuonna stipendeistä kaksi myönnettiin lukion päättöluokan oppilaille (Joensuu, Kuopio), 14 perusopetuksen 9. vuosiluokan oppilaille (Espoo, Hämeenlinna, Joensuu, Kotka, Lieksa, Mikkeli, Nurmes, Outokumpu, Rovaniemi ja Vaasa) ja 10 perusopetuksen 6. vuosiluokan oppilaille (Espoo, Hämeenlinna, Joensuu, Järvenpää, Kokkola, Kotka, Tampere ja Siilinjärvi).

Lisäksi myönnettiin muutamia kunniamainintoja eri puolille Suomea.

Stipendit ja kunniakirjat toimitetaan palkittaville oppilaille koulujen kanslioiden kautta.

– Kun koulun kevätjuhlassa mainitaan ortodoksisen uskonnon stipendin saamisesta, niin se muistuttaa läsnäolevia kirkostamme ja toivottavasti tuntuu erityisenä mukavana läikähdyksenä erityisesti ortodoksien rintapielessä, pohdiskelee raati.

Valmistuvien muistamisia seurakunnissa pitkin toukokuuta

Seurakunnat eri puolilla Suomea ovat halunneet muistaa ylioppilaaksi tai ensimmäiseen ammattiin valmistuvia. Tieto tutkinnon suorittamisesta ei kuitenkaan välity seurakuntaan automaattisesti, joten muistamisten kohdalla tarvitaan myös vähän omaa – tai läheisten – aktiivisuutta.

Onneksi tapa onnitella valmistuvia on monilla tiedossa. Monissa seurakunnissa saatiinkin toukokuussa keittää valmistujaiskahvit ja jakaa nuorille perinteiset ”lakkirahat” tai – kuten paikoin on tapana – seurakunnan ostamat tutkintolakit.

Ortodoksisen uskonnon laudatur -arvosana palkittiin stipendillä

Tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa ortodoksisen uskonnon kokeeseen ilmoittautui 16 oppilasta. Heistä yksi saavutti kokeessa korkeimman arvosanan, laudaturin.

Arkkipiispa Leo on onnitellut tuoretta ylioppilasta ja myöntänyt hänelle pienen stipendin kiitoksena hyvästä koemenestyksestä. Stipendi jaetaan Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan kuuluvalle oppilaalle koulun lakkiaisjuhlan yhteydessä. 

Monia armorikkaita vuosia stipendiaateille, ammattiin tai ylioppilaaksi valmistuneille ja kaikille kouluvuotensa päättäneille, heidän läheisilleen ja uskonnonopettajilleen sekä kaikille koulujen ja oppilaitosten henkilökuntaan kuuluville!