Kampin laulu levytti Timo Ruottisen säveltämän Uspenien vigilian – julkaisutilaisuus Helsingissä 13.8.

Ortodoksisen kirkkomusiikin nykysäveltäjiin lukeutuva Timo Ruottinen (s. 1947) tunnetaan myös klassiseen musiikkiin erikoistuneen Alba Records -levy-yhtiön pitkäaikaisena toimitusjohtajana.

Monipuolisen uran musiikin parissa tehneen Ruottisen laajin ortodoksisen liturgisen musiikin teos, Uspenie-vigilia, sai alkunsa jo vuonna 1984 ja valmistui Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlaksi vuonna 2018, jolloin siitä kuultiin osia Uspenskin katedraalikuoron laulamana.

Vaikka teoksen varhaisimpia osia on ehditty jo niin jumalanpalveluksissa kuin monilla levyilläkin, niin ehjää levytystä teoksesta on saatu odottaa tähän asti.

Kamarikuoro Kampin Laulu tarttui haasteeseen taiteellisen johtajansa Saara Aittakummun johdolla ja nauhoitukset tehtiin tammikuussa 2024. Nyt julkaistavalla levyllä kuullaan valikoima veisuja noin kaksituntisesta Uspenie-vigiliasta.

Lisäksi Sulasol jullkaisee elokuun alussa teoksesta nuottivihon, joka sisältää koko teoksen.

Vigilia on ortodoksisen musiikin kulmakiviä, josta ovat taiteellisesti hahmotettuja kokonaisuuksia luoneet säveltäjät Tshaikovskista ja Rahmaninovista alkaen. Kokonaan sävelletty Uspenie-vigilia on silti harvinaisuus. Ruottisen vigiliaa voi luonnehtia läpisävelletyksi kokonaisuudeksi, joka on suunniteltu vaatimuksiltaan suomalaiseen palveluskäyttöön sopivaksi”, kirjoittaa Antti Häyrynen levyn kansivihkosessa.

Levyn julkaisutilaisuus järjestetään Helsingissä Uspenskin katedraalissa tiistaina 13.8. kello 18. Tilaisuudessa kuullaan maistiaisia tuoreelta levyltä Kampin Laulun laulamana.

Musiikkitoimittaja Risto Nordellin arvion levystä voit lukea Aamun Koitosta: https://www.aamunkoitto.fi/kulttuuri/vigilia-jumanlansynnyttajalle-tata-levya-voi-suositella-jokaiselle-ortodoksille

Timo Ruottinen: Vigilia
Kamarikuoro Kampin laulu, johtaa Saara Aittakumpu
Solistit: Jukka Auramies (baritoni), Jaakko Mäntyjärvi (basso), Ville Nikunen (tenori), Mikko Kuivalainen (basso), Katri Hilander-Rautiainen (sopraano) ja Christiaan Boele (tenori).