Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen 15. elokuuta

Juhla on kirkkovuoden toiseksi viimeinen suuri juhla ja sitä on vietetty nykyisellä paikallaan jo 500-luvulta lähtien.

Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen juhlan ikoni

Jumalanäidin paasto päättyy 15.8. Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen juhlaan, joka tunnetaan myös slaavinkielisellä nimellä uspenie. Juhla on kirkkovuoden toiseksi viimeinen suuri juhla, ja sitä on vietetty nykyisellä paikallaan jo 500-luvulta lähtien.

Raamattu ei kuvaile Jumalansynnyttäjän elämän loppuvaiheita. Kirkon traditioon kuitenkin kuuluu useita tekstejä, jotka kuvailevat Neitsyt Marian viimeisiä päiviä, kuolonuneen nukkumista ja Taivasten valtakuntaan siirtymistä. Nämä tekstit eroavat toisistaan yksityiskohtien osalta.

Perimätiedon mukaan enkeli Gabriel ilmoitti Neitsyt Marialle tämän luonnollisesta kuolemasta kolme päivää etukäteen. Johannes Teologi, jonka luona Jumalansynnyttäjä asui, kutsui koolle runsaan joukon uskovia tapaamaan Mariaa viimeistä kertaa. Paikalle saapuivat muiden muassa apostolit Tuomasta lukuun ottamatta.

Lohdutettuaan läsnäolijoita ja keskusteltuaan apostolien kanssa Jumalansynnyttäjä laskeutui vuoteelleen. Rukoiltuaan maailman puolesta ja siunattuaan läsnäolijat hän oli valmis lähtemään. Silloin itse Kristus ilmestyi paikalle taivaallisten voimien saattelemana. Kuolonuneen nukkumisen ikoneissa Jumalansynnyttäjän sielu kuvataankin lapsena Kristuksen sylissä.

Apostoli Tuomaan kerrotaan saapuneen paikalle Neitsyt Marian hautajaisten jälkeen murheellisena myöhästymisestään. Hän pyysi hautaa uudestaan avattavaksi. Hauta kuitenkin oli tyhjä, sillä Jumalansynnyttäjän ruumis oli siirtynyt Taivaaseen.

Kuolonuneen nukkumisen juhla on Uspenskin katedraalin praasniekkapäivä. Juhlan palveluksia voi seurata verkkolähetyksenä Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube -kanavalta. Myös Sonkajanrannan kirkko sekä Vuohisjärven ja Toivalan tsasounat on pyhitetty Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistolle. 

”Oi Jumalansynnyttäjä, sinä synnyttäessäsi säilytit neitsyyden ja kuolonuneen nukkuessasi et maailmaa hyljännyt.
Sinä elämän äitinä menit Elämän tykö ja rukouksillasi päästät kuolemasta meidän sielumme.” (Tropari, 1. sävelmä)

Kuva: Henna Hietainen