Jo sadat ukrainalaiset tutustuneet kirkkoomme Valamon opistossa

Sotaa paenneille maksutta tarjottavat kurssit jatkuvat vuonna 2024 – toivottavasti osin ukrainalaisvoimin.

Kurssilaisia Valamossa

Valamon opistossa järjestettiin viikonloppuna 15.–17.12. jo neljäs Ukrainasta sotaa paenneille suunnattu Ortodoksisuus tutuksi -kurssi. Viikonlopun aikana tutustuttiin muun muassa luostariin, ortodoksisen kirkon historiaan ja Suomen ortodoksisen kirkon toimintaan. Samalla kerrattiin kirkon opillisia perusasioita.

– Aloitimme näiden kurssien järjestämisen viime vuonna, ja tähän mennessä olemme koonneet Valamoon yhteensä noin 300 aikuista ja 80 lasta. Osallistujat tulevat eri puolilta Suomea, kertoo opiston rehtori Sirpa Koriala.

Monissa kansanopistoissa järjestetään osallistujille ilmaista kotoutumiskoulutusta maahanmuuttajille, mutta Valamon kurssit eivät ole tällaisia.

– Kotoutumiskoulutus on mahdollista silloin, kun se on hyväksytty henkilön kotoutumissuunnitelmaan. Turvapaikanhakijoilla pitää lisäksi olla kotikunta Suomessa, mikäli heidän opintomaksujensa alentamiseen kohdennetaan vapaan sivistystyön opintoseteliavustusta.

Valamon opisto on kuitenkin päättänyt toteuttaa kursseja saamansa perusrahoituksen turvin. 

– Jotain halusimme mekin tehdä Ukrainasta tulleiden auttamiseksi ja siksi päädyimme toteuttamaan kurssit sillä perusrahoituksella, jota vuosittain saamme valtiolta. Lisäksi kohdennamme kustannuksiin kirkolta saamaamme avustusta. Osallistujille kurssit ovat maksuttomia, korostaa Koriala.

Kurssit ovat avoimia kaikille eikä osallistujien taustoja kartoiteta. Kursseilta kerätään myös aina palaute. Nyt toteutetun kurssin osallistujat kokivat kurssin tarpeellisena ja jatkoa toivottiin. 

– Tällä kertaa palautteessa nousi yhtenä kiitoksen aiheena esiin jumalanpalveluksissa käytetty kirkkoslaavin kieli. ”Ymmärsin mitä kirkossa sanottiin”, tiivisti yksi vastaaja. Palautteessa todettiin myös se, että säännöllinen opetus auttaa ymmärtämään kirkon elämää ja että kurssilta löytyi vastauksia mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin. Kursseja toivottiin lisää, myös ekumeniasta ja kirkkojen välisestä yhteistyöstä toivottiin lisää tietoa, Koriala summaa. 

Koriala pohtii kurssien tulevaisuutta ja sitä, miten ne voisivat jatkossa yhdistyä luontevasti muuhun ukrainalaisten parissa tehtävään työhön. 

– Seurakunnissa toimivat yhdyshenkilöt ovat ensiarvoisen tärkeitä ukrainalaisten tavoittamisen kannalta. Toivoisin myös, että seuraavilla kursseilla ukrainalaiset eivät olisi toiminnan ”kohteita” vaan mukana suunnittelemassa sekä toteuttamassa sisältöjä, painottaa Koriala.

– Mutta jo nyt koen, että työllämme on ollut merkitystä. Tästä kertoo viime kurssin mielestäni vaikuttavin palaute: ”Ensimmäisen kerran sielu lepäsi Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Kävin ensimmäisen kerran ehtoollisella ja katumuksen sakramentissa.”

Kuva: Valamon luostari