Jarmo Lehdon naisäänille säveltämä Panihida kantaesitetään Kemijärvellä 1.11.

Kirkkoa pitkään kanttorina palvelleen dir.cant. Jarmo Lehdon naisäänille säveltämä Panihida saa marraskuun ensimmäisenä päivänä kantaesityksensä Kemijärvellä Vocaliisat-kuoron esittämänä. Kuoro laulaa teoksen marraskuun alkupäivinä myös Oulussa ja Rovaniemellä, 8.11. teos saapuu Jarmo Lehdon pitkäaikaiseen kotikirkkoon, Uspenskin katedraaliin.

Muistopalveluksen veisut esitetään Suomen ortodoksisen kirkon käyttämässä muodossa. 

Keväällä 2024 valmistunut, kestoltaan yli tunnin mittainen a cappella -muistopalvelus on konserttikäyttöön tarkoitettu, eri osioita sisältävä kokonaisuus naiskuorolle, esilukijoille ja solisteille.

– Panihidan säveltäminen oli minulle eräänlainen kasvuprosessi, henkinen matka. Panihidaa säveltäessäni (syksy 2022 – kevät 2024) jouduin avaamaan jo valmiita lauluja uudestaan. Miksi? Siksi, että läheisiä ystäviäni siirtyi tuon ilmaisiin. Aloin käydä kavereiden hautajaisissa ja nähdä kuolemaa eri perspektiivistä kuin kanttorina 50 vuotta työkseen sitä tekevänä. Mieleeni tulee opiskelutoveri kanttori Tatjana Wileniuksen hautaus viime vuonna, kun olin laulamassa hautausmaan kirkossa lehterillä. Tatjana oli toivonut arkkuunsa laskettavan jokaiselta ystävältään yhden ruusun. Lisäksi hän toivoi, että olemme iloisella mielellä hänen muistotilaisuudessaan. Tilaisuuden jälkeen kotimatkalla ajattelin, että eihän tämän toimituksen musiikki voi eikä saa olla kauttaaltaan niin surullista g-molli resitatiivia kuin se nyt on. Istahdin tietokoneen ääreen, avasin nuotinnusohjelman, muistin Tatjanan valoisan suhtautumisen kuolemaan ja aloin muuttaa sävellyksiäni iloisempiin sävellajeihin. Kas, näin helppoa se olikin, kertoo Jarmo Lehto.

Säveltäjä tulee liittämään teokseen vielä yhden katismaveisun ”Totisesti kaikki on turhuutta”. Laulu antaa odottaa vielä viimeistelyä, eikä valmistu syksyn konsertteihin.

Jarmo Lehto: Panihida
Vocaliisat, johtaa Anniina Kervinen
P
erjantai 1.11. klo 18 Kemijärven kirkko
Lauantai 2.11. klo 15 Pyhän Kolminaisuuden katedraali, Oulu
Tiistai 5.11. klo 18 Rovaniemen kirkko
Perjantai 8.11. klo 18 Uspenskin katedraali, Helsinki