Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkastuminen 6.8.

Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkastuminen on yksi ortodoksisen kirkon 12 suuresta juhlasta. Sitä vietetään vuosittain elokuun 6. päivänä.

Juhlapäivänä muistellaan, kuinka Kristuksen ulkoinen olemus muuttui hänen noustuaan vuorelle opetuslastensa kanssa: Siihen aikaan Jeesus otti mukaansa PietarinJohanneksen ja Jaakobin ja nousi vuorelle rukoilemaan. Hänen rukoillessaan hänen kasvonsa muuttuivat ja hänen vaatteensa sädehtivät kirkkaan valkoisina. (Luuk. 9:28–29)

Vuorella paikalle ilmestyivät myös kaksi Vanhan Testamentin profeettaa: Samassa siinä oli kaksi miestä, Mooses ja Elia, keskustelemassa hänen kanssaan. He ilmestyivät taivaallisessa kirkkaudessa ja puhuivat Jeesuksen poislähdöstä, joka oli toteutuva Jerusalemissa. Pietari ja hänen kanssaan olevat opetuslapset olivat vaipuneet syvään uneen. Havahtuessaan he näkivät Jeesuksen kirkkaudessaan ja ne kaksi miestä, jotka olivat hänen kanssaan. Kun nämä olivat lähtemässä Jeesuksen luota, Pietari sanoi: ”Opettaja, on hyvä, että me olemme täällä. Me teemme kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.” Mutta hän ei tiennyt mitä sanoi. (Luuk. 9:30–33)

Silloin koko Pyhä Kolminaisuus oli läsnä, Isä äänenä, Poika kirkastettavana ja Pyhä Henki pilvenä ja valona: Pietarin puhuessa tuli pilvi ja peitti paikan varjoonsa. Opetuslapset pelästyivät, kun näkivät miesten peittyneen pilveen. Pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!” Äänen vaiettua opetuslapset näkivät Jeesuksen olevan yksin. He pysyivät vaiti kaikesta kokemastaan eivätkä vielä silloin kertoneet siitä kenellekään. (Luuk. 9:34–36)

Vuoren tapahtumat osoittivat opetuslapsille Kristuksen jumaluuden ja vahvisti heitä tulevia koettelemuksia varten. Samalla tapahtuma osoitti, että Jumalan valtakunta on yhteisö, joka muodostuu niin maassa kilvoittelevista kuin taivaallisista pyhistäkin. Vanhan ja uuden liiton palvelijat yhdistyvät toisiinsa Kristuksessa.

Kristuksen kirkastumisen juhlaa uskotaan vietetyn jo apostolisina aikoina. Ortodoksisissa kirkoissa toimitetaan usein kirkastusjuhlan yhteydessä uuden sadon siunaaminen.

Juhlan ikoni
Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkastumisen juhlan ikoni. Ikoni: Marja-Liisa Alm

Oi Kristus Jumala, Sinä kirkastuit vuorella, / ja opetuslapsesi näkivät Sinun kunniasi kykyjensä mukaan, / että nähdessään Sinut sitten ristiinnaulittuna / ymmärtäisivät Sinun kärsivän vapaasta tahdostasi ja saarnaisivat maailmalle, / että Sinä olet totisesti Isän kirkkauden säteily.” (Kirkastusjuhlan kontakki)

Juhla on monen pyhäkön praasniekkapäivä

  • Valamon Kristuksen kirkastumisen kirkko (Valamontie 42, Heinävesi, Valamon luostari) Ma 5.8. vigilia kello 18, ti 6.8. klo 8.15 vedenpyhitys, klo 9 alkaen III hetki ja liturgia, ristisaatto luostarialueen ympäri, uudishedelmien siunaus.
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Lieksan kirkkopuisto, Joensuun seurakunta) Ti 6.8. klo 10 liturgia ja vedenpyhitys
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Tornitie 8, Eno, Joensuun seurakunta) Ti 6.8. klo 9 liturgia ja vedenpyhitys
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Kirkkotie 12, Viitasaari, Jyväskylän seurakunta) Ma 5.8. vigilia klo 18 ja 6.8. pieni vedenpyhitys ja liturgia klo 9.
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Hoilolantie 42, Tuupovaaran Saarivaara, Joensuun seurakunta)
    Ma 5.8. klo 17 vigilia ja iltatee nuorisotalolla, ti 6.8. klo 10 liturgia ja pieni vedenpyhitys, ruokailu nuorisotalolla, ristisaatto Hoilolaan jossa ruokailu klo 16 ja ehtoopalvelus klo 17, jonka jälkeen veneristisaatto Pörtsämöön (päättyy yöllä; ristisaattoon sopiva varustus; mukaan voi tulla myös osaksi aikaa).
  • Kristuksen kirkastumisen tsasouna (Hyttiläntie 27, Maaninka, Kuopion seurakunta) Ma 5.8. klo 17 vigilia, ti 6.8. klo 10 vedenpyhitys ja liturgia.
  • Kristuksen kirkastumisen kirkko (Vanha Helsingintie 2, Porvoo, Helsingin seurakunta) Ma 5.8. klo 17 vigilia, ti klo 9.30 vedenpyhitys ja liturgia.
  • Kristuksen kirkastumisen kirkko (Kirkkokatu 17, Kajaani, Kainuun kappeliseurakunta) Ma klo 19 vigilia, ti 6.8. klo 9.30 pieni vedenpyhitys, liturgia, ristisaatto ja kirkkokahvit.
  • Keski-Vuokon Kristuksen kirkastumisen praasniekka (Keski-Vuokontie, Juuka, Taipaleen seurakunta, Nurmeksen kappeliseurakunta) Ma 5.8. klo 18 ehtoopalvelus, jonka jälkeen klo 19 sadonsiunaus ja kahvit kylätalolla, ti 6.8. klo 9.30 liturgia ja vedenpyhitys.
  • Kristuksen kirkastumisen kirkko (Herralantie 120, Suonenjoki, Kuopion seurakunta) Ma 5.8. klo 17 vigilia, ti 6.8. klo 10 vedenpyhitys ja liturgia.
  • Kristuksen kirkastumisen kirkko (Jokikyläntie 7, Karvoskylä, Kuopion seurakunta) Ma 5.8 klo 17 vigilia, ti 6.8 klo 10 liturgia ja vedenpyhitys.
  • Ke 7.8. Jumalansynnyttäjän Valamolaisen ikonin juhla (Valamon Kristuksen kirkastumisen kirkko, Valamontie 42, Heinävesi, Valamon luostari) Ti 6.8. vigilia klo 18, ke 7.8. III hetki ja liturgia klo 9. Moleben Jumalansynnyttäjälle 7.8. klo 12.