Ekumeenisen patriarkaatin piispat koolla Konstantinopolissa 31.8.–3.9.

Konstantinopolin, Uuden Rooman arkkipiispa ja Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on kutsunut patriarkaatin kaikki toimessa olevat piispat perinteisesti kolmen vuoden välein järjestettävään synaksikseen eli piispojen kokoukseen Konstantinopoliin 31.8.–3.9, 2024.

Suomesta Äitikirkon keskukseen matkustavat Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni, Oulun metropoliitta Elia ja Haminan piispa Sergei sekä teologinen sihteeri Jelisei Heikkilä.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä piispat osallistuvat kirkkovuoden alun eli indiktion juhlallisuuksiin, jotka toimitetaan kunnianarvoisassa patriarkaalisessa Pyhän Georgioksen kirkossa. Kokouksen avajaisiin liittyy myös äskettäin kunnostetun Maraslion patriarkaalisen koulun virallinen vihkiminen käyttöön.

Synaksiksen istunnoissa käsitellään laaja-alaisesti ortodoksista kirkkoa koskevia teemoja, kuten interortodoksisia -ja ekumeenisia suhteita, Ukrainan ja Baltian maiden kirkollisia kysymyksiä sekä suhteita katoliseen kirkkoon. Esille nousevat myös kanoniset ja liturgiset kysymykset.

Kokouksessa pohditaan lisäksi Äitikirkon roolia nykymaailmassa, muun muassa tekoälyn vaikutuksia ja nuorten suhdetta kirkkoon. Tärkeänä teemana on myös kirkko ja geopoliittiset kysymykset, erityisesti käsite ”Venäläinen maailma” Venäjän geopoliittisen strategian keskuksena ja välineenä. Ohjelmaan kuuluu myös luostariperinteen ja lähetystyön tarkastelu.

Teksti: Jelisei Heikkilä