Ekumeenisella vastuuviikolla (20.–27.10.) tähdätään eriarvoisuuden vähentämiseen

Ekumeeninen vastuuviikko on kaikkien kirkkojen ja kristillisten seurakuntien yhteinen ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja, jota koordinoi Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN). Suomen ortodoksinen kirkko on Suomen Ekumeenisen Neuvoston jäsen.

Tänä syksynä vastuuviikon teemana on Luotuja Jumalan kuvaksi. Vastuuviikko 2024 jatkaa Agenda 2030 -ohjelman seuraamista. Agenda 2030 on maailman kaikkien maiden kestävän kehityksen työtä ohjaava kestävän kehityksen globaali toimintaohjelma, josta on sovittu YK:ssa vuonna 2015. Tänä syksynä Vastuuviikko keskittyy kestävän kehityksen 10. tavoitteeseen, joka on eriarvoisuuden vähentäminen.

Olemme kaikki luotuja Jumalan kuvaksi, kukin omalla tavallamme. Tämä tarkoittaa sitä, että kukaan ei ole toista arvokkaampi tai tärkeämpi. Silti ihmisiä syrjintään eri perustein. Eriarvoisuutta pidetään ongelmana itsessään, mutta sillä on myös laajat seuraukset, niin kotimaassa kuin globaalisti.

Eriarvoisuutta esiintyy eri tavoin. Sitä esiintyy rasismina ja syrjintänä ihmisten ihonväristä tai taustasta johtuen, vammaisten ihmisten huomioimattomuutena, nuorten psyykkisenä pahoinvointina sekä sukupuolten välisenä eriarvoisuutena. Myös tekoälyn tuomat muutokset yhteiskunnassa voivat lisätä eriarvoisuutta. Eriarvoisuus voi vaikuttaa kielteisesti myös demokratiaan. Eriarvoisuus lisää epävarmuutta ja muukalaisvihaa, konfliktit voivat lisääntyä ja äärimmäinen köyhyys johtaa kestämättömään ympäristön hyväksikäyttöön. Eriarvoisuuden vähentäminen on täten myös rauhan työkalu.

Kaiken muutoksen takana on ensin itsetutkiskelu ja parannuksen teko, ja sen jälkeen voidaan lähteä opastamaan ja kannustamaan muita positiiviseen muutokseen. SEN:n painopisteet vuodelle 2024 ovat kansainvälinen ekumenia ja globaali vastuu, ja siksi Vastuuviikon teema sopiikin hyvin tämän painopisteen alle.

Seurakunnat osallistuvat Vastuuviikkoon itse hyväksi katsomallaan tavalla. Tietoa paikallisista tapahtumista löytää parhaiten oman paikkakunnan seurakuntien omista kanavista.

Seurakunnille laaditut aineistot ja piispa Raimo Goyarrolan tervehdys Vastuuviikolle löytyvät Vastuuviikon sivulta: https://ekumenia.fi/vastuuviikko/