Ekumeeninen vastuuviikko on käynnissä

Tänä vuonna vastuuviikon teemana on Pyhä rauha – kristityt rauhan rakentajina. YK:n päivänä tiistaina 24.10. järjestetään uskontojen yhteiset rauhankävelyt viidellä paikkakunnalla.

Kirkkojen yhteistä ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanjaa Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään jälleen 22.–29. lokakuuta 2023. Tänä vuonna kirkkojen yhteinen ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja kutsuu kaikkia kristittyjä miettimään, mitä yhteisiä keinoja meillä on rakentaa rauhaa. Sota Euroopassa on aiheuttanut ahdistusta ja epävarmuutta tulevaisuudesta varsinkin nuorten keskuudessa. Haluamme olla vastavoima rauhattomuuden ja pelon ilmapiirille ja olla rauhan sillanrakentajia.

Vastuuviikon kotisivuilta löytyy monenlaista teemaan liittyvää ajankohtaista aineistoa, jonka tuottamiseen on osallistunut ryhmä nuoria aikuisia SEN:n Nuorisojaostosta ja Ketko-koulutuksesta. Sivuja päivitetään jatkuvasti lokakuun aikana.  

Vastuuviikolla ja sen yhteydessä järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Näistä näkyvimpiä lienevät YK:n päivänä 24.10. klo 17 alkaen järjestettävät uskontojen yhteiset rauhankävelyt viidellä paikkakunnalla: Turussa, Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Joensuussa. Helsingissä järjestetään kävelyn sijaan moniuskontoinen rauhankonsertti Lauluja rauhasta Helsingin Diakonissalaitoksen kirkossa.

Sunnuntaina 22.10. klo 10 nähtiin YLE TV 1 -kanavalla Ekumeeninen studiokirkko, jonka toteutuksesta on vastannut Tampereen ekumeeninen työryhmä. Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta mukana ovat isä Tuomas Kallonen ja kanttori Markus Hänninen. Sunnuntaina 29.10. Yle Radio 1 lähettää Vastuuviikon radiojumalanpalveluksen Salosta eri seurakuntien toteuttamana. Molemmat taltioinnit ovat nähtävissä ja kuultavissa Yle Areenasta jälkikäteen. Lisää tapahtumia paikkakunnittain löytyy Vastuuviikon kotisivuilta Tapahtumat-osiosta. Seurakunnat voivat yhä lisätä omia tapahtumiaan kampanjasivustolle.

Tapahtumaa koordinoiva Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) kannustaa seurakuntia ja yhteisöjä järjestämään ekumeenisia tapahtumia vastuuviikon aikana. SEN toivoo erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten pääsevän viikon aikana ääneen ja mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumia.

Vastuuviikkoa voi seurata somessa, joko Facebookissa (Vastuuviikko – Ansvarsveckan | Facebook) tai Suomen Ekumeenisen Neuvoston Instagram-tilillä @ekumenia. Somessa voi käyttää seuraavia häshtägejä: #pyhärauha #vastuuviikko. Myös valmista somemateriaalia löytyy Vastuuviikon kotisivuilta omiin somekanaviin jaettavaksi.