Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos palkittu vuoden 2025 Templeton-palkinnolla
Hänen Kaikkipyhyytensä ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on saanut vuoden 2025 Templeton-palkinnon uraauurtavasta työstään ympäristökysymysten parissa. Kyseessä on yksi maailman suurimmista henkilökohtaisista elämäntyöpalkinnoista.
Bartolomeos palkittiin johtajuudestaan ympäristökriisin vastaisen työn määrittelemisessä hengellisenä kutsumuksena. Hän liittyy 54 aiemman palkinnonsaajan – esimerkiksi Kalkutan pyhän Teresan (1973), Dalai Laman (2012), Desmond Tutun ja Jane Goodallin (2021) joukkoon vastaanottaen yhden maailman arvostetuimmista henkilökohtaisista elämäntyöpalkinnoista.
– Bartolomeos saa Templeton-palkinnon siitä, että hän on tehnyt ympäristöstä huolehtimisesta keskeisen sitoumuksen hengellisen johtajan roolissaan, sanoi John Templeton -säätiön presidentti Heather Templeton Dill,
Dill jatkoi:
– Bartolomeos on myös syventänyt kristittyjen käsitystä siitä, mitä merkitsee olla uskonnollinen maailmassa nykypäivänä. Se sisältää huolehtimisen kaikista Jumalan luomakunnan puolista: meitä ympäröivistä ihmisistä ja luonnollisesta maailmasta, jossa elämme.
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi patriarkka on käyttänyt asemansa arvovaltaa kootakseen yhteen tieteilijöitä, tutkijoita, poliittisia johtajia ja hengellisiä johtajia katolisesta, juutalaisesta ja islamilaisesta maailmasta. Hän on kuvannut luomakunnasta huolehtimista ”ekumeeniseksi välttämättömyydeksi” ja moraaliseksi velvollisuudeksi, joka ylittää perinteiset uskonnolliset ja maailmankatsomukselliset jakolinjat.
– Emme ole tämän planeetan omistajia, lausui patriarkka Bartolomeos Templeton-palkintoa varten tehdyssä haastattelussa.
– Se kuuluu myös tuleville sukupolville. Olemme yksinkertaisesti ympäristön hoitajia ja pappeja, emme sen omistajia. Ekologia ei ole poliittinen tai taloudellinen kysymys. Se on pääasiassa hengellinen ja uskonnollinen kysymys, koska Jumala loi sen ja antoi sen meille suojeltavaksi: viljeltäväksi, käytettäväksi, mutta ei väärinkäytettäväksi. Tämä on ekologian hengellinen ulottuvuus, hän huomautti.
– Näen, että meillä on yhteinen ihanne, yhteinen tarkoitus. Ehkä menetelmämme ovat erilaisia, mutta kaikkien meidän lopullinen tavoite on pelastaa planeettamme, luoda paremmat elinolosuhteet tämän planeetan asukkaille, joka on yhteinen kotimme, oikos. Tämä on kreikkalainen sana, joka tarkoittaa ’kotia’, ja ekologia on tiede kodistamme. Täydennämme toisiamme palvellaksemme tätä yhteistä ihannetta, hän jatkoi.
Vuoden 2021 Templeton-palkinnon voittaja ja YK:n rauhanlähettiläs Jane Goodall kommentoi valintaa:
– Olen iloinen saadessani tietää, että Templeton-palkinto myönnetään Hänen Kaikkipyhyydelleen Bartolomeokselle. Minulla on ollut etuoikeus viettää aikaa Hänen Kaikkipyhyytensä kanssa, enkä voi ajatella arvokkaampaa ehdokasta tälle kunnialle. Hänen pyrkimyksensä tuoda näitä erilaisia ryhmiä yhteen korostaakseen luonnonmaailman suojelemisen tärkeyttä, josta tulevaisuutemme riippuu, ovat todella merkittäviä.
Hengellinen näkemys ympäristönhoidosta
Vuonna 1940 Imbrosin saarella syntynyt 85-vuotias Bartolomeos teki ympäristöasioista virkakautensa keskeisen painopisteen tultuaan valituksi 270. ekumeeniseksi patriarkaksi vuonna 1991. Hän on edistänyt hengellisesti tiedostavan ympäristönsuojelun liikettä. Hänen johtajuutensa on muovannut maailmanlaajuisia keskusteluja ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuudesta ja ekologisesta oikeudenmukaisuudesta kehystämällä ne uskon moraalisella kielellä. Hän on kannustanut ortodoksisia kristittyjä tunnistamaan ympäristön tuhoutumisen syntinä luontoa vastaan ja puolustanut ajatusta, että kirkon on oltava vakavasti mukana luomakunnan hoidossa.
Vuonna 1997 hän julisti, että ympäristöä vahingoittavat teot – kuten saastuttaminen, metsien hävittäminen ja ilmastonmuutos – ovat ”ekologisia syntejä”. Tämä käsite on vaikuttanut laajasti ympäristöeettiseen keskusteluun myös ortodoksisen maailman ulkopuolella, ja sitä lainattiin näkyvästi paavi Franciscuksen vuoden 2015 kiertokirjeessä Laudato Si’.
Bartolomeos on perustanut Religion, Science, and the Environment -kansalaisjärjestön, joka järjesti kahdeksan symposiumia vuosien 1995 ja 2009 välillä yhteistyössä Euroopan komission ja YK:n kanssa. Lisäksi hän järjesti viisi Halki-huippukokoust vuosien 2012 ja 2022 välillä. Halkin saarella pidettyjä huippukokouksia ohjasi periaate, että kestävä ympäristönsuojelu ei ole mahdollista ilman perustavanlaatuista arvojen muutosta.
– Tiede yksin ei voi pelastaa planeettaa. Tiede kertoo meille maailmasta, mutta se ei voi tavoittaa sielumme ja mielemme syvyyksiä, totesi Bartolomeos vuonna 2015.
Bartolomeos on aktiivisesti tehnyt yhteistyötä muiden uskontojohtajien kanssa. Vuonna 2021 hän julkaisi paavi Franciscuksen ja Canterburyn arkkipiispa Justin Welbyn kanssa ensimmäisen yhteisen viestin luomakunnan suojelemiseksi. Tässä merkittävässä julkilausumassa he kutsuivat rukoilemaan ja uhrautumaan planeetan vuoksi sekä käsittelemään ilmastonmuutosta ja biodiversiteetin menetystä kiireellisinä eettisinä kysymyksinä.
Bartolomeoksen ympäristötyö on saanut laajaa tunnustusta. Hän on vastaanottanut lukuisia palkintoja, kuten Yhdysvaltain kongressin kultamitalin (1997), Sophie-palkinnon (2002) ja YK:n ympäristöohjelman Champions of the Earth -palkinnon (2004). Time-lehti nimesi hänet yhdeksi maailman sadasta vaikutusvaltaisimmasta henkilöstä vuonna 2008, ja hän voitti American Jewish Committeen Human Dignity -palkinnon vuonna 2021. Hän on saanut useita kunniatohtorin arvoja akateemisilta instituutioilta ympäri maailmaa, mm. Notre Damen yliopistosta (2021).
Oheisella videolla patriarkka Bartolomeoksen palkinnon vastaanottamiseen liittyvä puhe: