Dokumenttielokuva Toivo kertoo Lintulan luostarin ekologisesta elämäntavasta

Lyhytelokuvia, musiikkia, installaatioita ja valokuvia tuottava pirkanmaalainen luova harrastajaryhmä on tehnyt syksyn 2024 aikana runollisen dokumenttielokuvan, joka kertoo Lintulan nunnaluostarin ekologisesta elämäntavasta. Näet elokuvan tältä sivulta.
– Luostareiden elämäntapa on yritys korjata niitä virheitä, joita ihmiskunta on tehnyt. Se on yritys elää lähempänä luontoa ja lähempänä Jumalaa, luostarin johtaja, igumenia Ksenia pohtii elokuvassa.
Hän muistuttaa, että Jumala loi kauniin luomakunnan viljeltäväksi ja varjeltavaksi. Varjelemisen laiminlyönnin seuraukset näkyvät nyt muun muassa ilmastonmuutoksena.
Tekijäryhmän elokuvissa on jo pitkään ollut yhtenä keskeisenä teemana ekokatastrofi, luontokato, ilmastonmuutos ja se, minkälaisia tunteita ja tuntemuksia se herättää.
– Toivo jatkaa sisällöllisesti meille tärkeää teemaa. Haluamme tuoda tämän elokuvamme kautta esiin mielestämme tärkeän näkökulman, joka on jäänyt keskusteluissa hyvin vähälle huomiolle. Toivomme, että kirkko voisi olla aktiivinen suunnannäyttäjä ihmisten ajattelun ja tunteiden ja sitä kautta arjenkin käyttäytymisen muuttamisessa, kertoo elokuvan toinen ohjaaja Hannu Nieminen.
Elokuva on myös ylistys luonnon kauneudelle. Kameran linssi tutkii luomakunnan lumoavia värejä ja muotoja lähietäisyydeltä. Vesi liplattaa ja pörriäiset surisevat ja Uspenskin katedraalikuoro laulaa:
”Kunnia Sinulle kielojen ja ruusujen tuoksusta.
Kunnia Sinulle jokaisen hedelmän ja marjan mausta.
Kunnia Sinulle lempeästä tuulen vireestä.
Kunnia Sinulle nousevan auringon säteistä.”
(Ote Akatistoksesta luomakunnalle)
Kuvausryhmä kiittää lämpimästi siitä, että sai tilaisuuden vierailla luostarissa ja tehdä elokuvan. Kiitos myös Uspenskin katedraalikuorolle, joka antoi luvan käyttää luostarissa äänittelyä Akatistosta elokuvan musiikkina.
Lintulassa vietetty aika oli koko ryhmälle merkityksellinen, kaunis ja mieleenpainuva kokemus.

Elokuvan tekijät: hidas.fi
Lisätietoja:
Hannu Nieminen
hnieminen1@gmail.com
p. +358504835824
ja
Tiina Makkonen
tiinamakk@gmail.com
p. +358415449363