15.10. kirkossa muistetaan tieteen ihmiskunnan hyväksi tekemää työtä

Pyhien palkattaparantajien ja pyhän apostoli Luukkaan yhteistä juhlaa vietetään vuosittain 17. ja 18.10. lähimmäksi osuvana sunnuntaina.

Pyhä apostoli Luukas

Ekumeenisen patriarkaatin Pyhä Synodi päätti heinäkuussa 2021 kunnioittaa tieteen ihmiskunnan hyväksi tuomaa panosta vuosittaisella pyhien palkattaparantajien ja pyhän apostoli Luukkaan yhteisellä muistopäivällä, jota vietetään 17. ja 18.10. lähimmäksi osuvana sunnuntaina. Pyhän apostoli Luukkaan omaa muistopäivää vietetään vuosittain 18. lokakuuta.

Juhlan syntyaika ei ole sattumaa, sillä koronapandemia on nostanut esiin kiitollisuutta tieteen saavutuksista (esimerkiksi rokotteista), mutta toisaalta myös epätarkoituksenmukaista vastakkainasettelua tieteen ja uskon välillä. Uudella juhlalla korostetaan kirkon näkemystä siitä, että tieteen ja erityisesti lääketieteen arvostuksella on kirkossa pitkät perinteet. Maailman elämän edestä -asiakirjassa tämä muotoiltiin seuraavasti: ”Kirkko on tunnustanut jo varhain parantamisen palvelutehtävän pyhäksi ja aidoksi osallistumiseksi Jumalan työhön. Ja juuri lääketieteen alalla teknologista kehitystä tutkitaan ja toivotaan kiihkeämmin kuin muulla ihmiselämän osa-alueella. Vaikeisiinkin sairauksiin keksityt lääkkeet, antibiootit, rokotukset ja terapiat ovat erityisen kunniakkaita ihmisen luomisvoiman saavutuksia, ja siten myös erityisen arvokkaita lahjoja Jumalalta.

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous päätti 13.10.2021 pidetyssä istunnossaan, että juhlaa aletaan viettää kirkossamme vuosittain.

Tänä vuonna juhlaa vietetään sunnuntaina 15. lokakuuta. Juhla voidaan huomioida seurakunnissa esimerkiksi pitämällä päivän teemaa ja pyhiä palkattaparantajia sekä apostoli Luukas Lääkäriä esillä esimerkiksi opetuspuheissa.