Kristuksen käsittätehdyn ikonin ilmestyminen

Jalosukuinen Maria-niminen nainen kärsi parantumattomasta sairaudesta keisari Tiberius II Konstantinoksen hallitusaikana (578–582). Menetettyään kaiken toivonsa ihmisavusta hän uskoi itsensä Jeesuksen Kristuksen käsiin. Hän pyysi sen kirkon papilta, jossa Kristuksen käsittätehtyä ikonia säilytettiin, että saisi pitää ikonia talossaan 40 päivää. Tuon ajan hän rukoili palavasti ikonin edessä, mutta ajan päättyessä hänen sairautensa paheni sietämättömäksi. Kun hän ei enää pystynyt nousemaan vuoteesta, hän pyysi palvelijatartaan tuomaan pyhän kuvan hänen kunnioitettavakseen.

Kun palvelijatar avasi kappelin oven, hän säikähti, koska ikonin säilytysarkusta kohosi tulenliekki, joka ulottui laipioon asti ja täytti koko huoneen kirkkaalla valolla. Hän kutsui paikalle emäntänsä, toisia palvelijoita ja pappeja, jotka kaikki heittäytyivät maahan kasvoilleen nähdessään liekin ja huusivat lakkaamatta: ”Herra, armahda!” Papin luettua rukouksen liekki himmeni vähitellen, kunnes he pystyivät avaamaan arkun kannen. Kaikki kokivat suuren ihmeen nähdessään, että ikoni oli vahingoittumaton ja pellavaliinaan, jonka Maria oli levittänyt ikonin suojaksi, oli jäljentynyt tarkalleen samanlainen Kristuksen käsittätehdyn ikonin kuva. He asettivat liinan sairaan Marian päälle, joka parani heti paikalla ja kiitti Jumalaa Hänen sanoin kuvaamattomasta hyvyydestään. 

Vuosia myöhemmin, kun hurskas Maria oli saanut ilmestyksessä tiedon lähestyvästä kuolemastaan, hän antoi käsittätehdyn ikonin Melitenen (nyk. Malatya) piispalle, pyhälle Dometianokselle (10.1.), joka oli käymässä pääkaupungissa, ja pyysi häntä viemään sen Ylösnousemuksen luostariin Melitenessä.

Keisari Heraklioksen hallituskaudella (615) persialaiset hyökkäsivät Bysantin valtakuntaan ja luostarin nunnat pakenivat Konstantinopoliin, missä patriarkka Sergius antoi heidän käyttöönsä luostarin mutta vastoin heidän tahtoaan pitikin kallisarvoisen pyhän kuvan itsellään. Kun pian sen jälkeen keisarikuntaa ja kirkkoa kohtasi kokonainen sarja onnettomuuksia, patriarkka sai unessa ilmestyksen, jonka mukaan niiden syynä oli ikonin anastaminen. Patriarkka kiiruhti palauttamaan ikonin nunnille ja kirkkoon palasi rauha.

11
8