Muistutus: Kesän 2024 kristinoppileirien ilmoittautuminen alkamassa

Ensi kesänä kriparille kutsutaan vuonna 2009 syntyneet nuoret, mutta leiripaikkaa voivat tiedustella myös vuotta tai paria aiemmin syntyneet, joilla leiri on syystä tai toisesta jäänyt käymättä.

Valamon kripari

Kaikki ortodoksiset seurakunnat tarjoavat nuorilleen mahdollisuuden osallistua kristinoppileirille sinä vuonna, kun he täyttävät 15 vuotta. Kesällä 2024 kriparille kutsutaan siis vuonna 2009 syntyneitä. 

Kristinoppileirien eli kriparien ilmoittautuminen on parhaillaan alkamassa ja joissakin seurakunnissa – esimerkiksi Helsingissä ja Pohjois-Suomessa – se on jo käynnissä. Monille tipahtaa kriparikutsu postissa lokakuun aikana.

Seurakuntien järjestämien leirien lisäksi kriparivalikoimaan kuuluu ensi kesänäkin Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n perinteinen luostarikripari Valamossa. Sen ilmoittautuminen aukeaa todennäköisesti marraskuussa.

Nyt on siis hyvä hetki kuulostella nuoren kriparisuunnitelmia ja pohtia tulevaa kesää tästäkin näkökulmasta.

Ei pakollinen, mutta suosittu ja hyödyllinen

Kastettu ja mirhavoideltu ortodoksi on iästään riippumatta kirkon täysivaltainen jäsen, jonka jäsenyys ei kaipaa kirkollista vahvistusta aikuisuuden kynnyksellä. Kriparia ei siis ole pakko käydä.

Valtaosa ikäluokasta haluaa kuitenkin osallistua leirille ja kripari on evankelis-luterilaisen rippileirin tapaan merkittävä etappi matkalla aikuisuuteen.

Itsenäistymisen kynnyksellä elävät nuoret saattavat saada esimerkiksi kutsun kummiksi. Jotkut pohtivat pian jo seurusteluun ja parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Myös monet muut suuret arvo- ja elämänvalinnat tulevat tässä iässä ajankohtaisiksi.

Kripari tarjoaa nuorelle mahdollisuuden perehtyä yhdessä papin, kanttorin ja ohjaajien kanssa ortodoksisen kirkon opetukseen ja ortodoksiseen elämäntapaan. Se tarjoaa osallistujille mahdollisuuden vahvistaa omaa ortodoksista identiteettiään ja löytää oma tapa osallistua aktiivisesti kirkon elämään. Se antaa myös mahdollisuuden solmia tärkeitä ystävyyssuhteita toisten, mahdollisesti jopa eri puolilla Suomea asuvien ortodoksien kanssa. Leirinohjaajan työstä kiinnostuneille kriparin käyminen avaa tien ohjaajakoulutukseen.

Kriparipäivät koostuvat jumalanpalveluksista, oppitunneista, peleistä, ryhmätöistä ja muusta yhdessäolosta: yhdessä tekemisestä ja kokemisesta. Kriparien kestossa on seurakuntakohtaisia eroja noin viikosta maksimissaan kymmeneen päivään. Joissakin seurakunnissa tarjolla on myös päiväleirivaihtoehto, jossa opetus järjestetään seurakunnan tiloissa, mutta leiriläiset yöpyvät kotona.

Kriparikokemus huipentuu joko suoraan leirin päätteeksi tai pian sen jälkeen järjestettävään juhlaliturgiaan. 

Osa kripareista on maksuttomia, osa seurakunnista perii kriparin osallistujilta osallistumismaksun. Myös ONL ry:n kripari on maksullinen.

Kriparin jälkeisenä syksynä monissa seurakunnissa järjestetään viikonlopun mittainen jatkokripari eli jatkis, jolla esitellään oman seurakunnan nuorille suunnattua toimintaa.

Kysy rohkeasti lisää

Vuonna 2008 tai sitä aiemmin syntyneitä ei kutsuta leirille erillisellä kirjeellä, vaikka kripari olisi jäänyt jostain syystä käymättä. Omasta seurakunnasta voi kuitenkin tiedustella mahdollisuutta osallistua leirille tulevana kesänä.

Jos oman seurakunnan kriparille osallistuminen on esimerkiksi aikataulusyistä vaikeaa, niin leiripaikkaa voi tiedustella myös muista seurakunnista. Osallistumismaksu voi tosin olla toisesta seurakunnasta tulevalle suurempi, koska seurakunnat tukevat omien jäsentensä leirimaksuja.

Jos leirille osallistuminen uhkaa jäädä väliin taloudellisista syistä, asiasta kannattaa keskustella hyvissä ajoin oman seurakunnan papin kanssa. Leirimaksuihin on yleensä saatavissa tukea tarpeen mukaan.

Kuva Valamon kriparilta 2022. Kuva: Pentti Potkonen.