Herran veljen apostoli Jaakobin muisto 23. lokakuuta
Seurakunnissa voidaan toimittaa pyhän muistopäivänä apostolin nimeä kantava ehtoollisjumalanpalvelus, Jaakobin liturgia.
Apostoli Jaakob oli Jerusalemin seurakunnan ensimmäinen patriarkka eli johtaja. Häntä kutsutaan Herran veljeksi, sillä hän oli Jumalansynnyttäjän kihlaajan Joosefin poika ensimmäisestä avioliitosta Salomen kanssa. Jaakob liittyi Herran apostolien joukkoon vasta Jeesuksen Kristuksen kuoleman jälkeen. Hän on kirjoittanut Uuden testamentin nimeään kantavan kirjeen. Apostoli Jaakobin elämäkertaan voit tutustua täältä: https://ort.fi/kirkkokalenteri/20201023
Apostoli Jaakobin muistopäivänä monissa seurakunnissa on perinteisesti toimitettu pyhän nimeä kantava ehtoollisjumalanpalvelus, Jaakobin liturgia. Tarkista tiedot oman seurakuntasi palveluksista seurakunnan omista tiedotuskanavista.
Pyhän apostoli Jaakobin jumalallista liturgiaa kutsutaan yleensä vanhimmaksi käytössä olevaksi liturgiatekstiksi. Tarkalleen ottaen liturgian nykyinen muoto on peräisin 1800-luvun lopulta varhaisesta Jerusalemilaisesta liturgiasta. Antiokiassa, Kyproksella ja Aleksandriassa liturgia oli paikoitellen käytössä 1100-luvulle saakka, mutta muualla Jaakobin liturgian toimittaminen loppui jo aikaisemmin Johannes Krysostomoksen liturgian vakiinnuttua asemansa niin sanottuna tavallisena liturgiana. Orientaalisissa kirkoissa Jaakobin nimeä kantava liturgia on edelleen käytössä.
Jaakobin liturgia eroaa tavanomaisesta kirkossamme vakiintuneesta Johannes Krysostomoksen liturgiasta muun muassa ehtoollisen vietossa. Ehtoollislahjat jaetaan uskoville erillisinä.
Palvelus alkaa saatolla, jossa papisto saapuu kirkkoon, kuten lännen perinteissä nykyäänkin. Liturgia toimitetaan kasvot kirkkokansaa päin, kun taas Johannes Krysostomoksen liturgiassa toimittajien kasvot ovat kohti alttaria ja itää. Liturgiassa on myös enemmän papin rukouksia ja vähemmän kuorolaulua. Palveluksessa on jäljellä esimerkiksi mittava muisteluosa, jossa rukoillaan muun muassa maailman hädässä olevien ja läheistemme puolesta.