Kirkon perinteen mukaan lapselle on valittava ainakin yksi ortodoksiseen kirkkoon kuuluva, mieluiten samaa sukupuolta edustava kummi. Kummin ei tarvitse olla täysi-ikäinen – esimerkiksi kristinoppikoulun käynyt 15–16 -vuotias voi toimia kummina.
Vanhemmat voivat halutessaan kutsua kummeiksi myös muita kristittyjä, kunhan yksi kummeista on ortodoksisen kirkon jäsen.
Kasteen sakramentti toimitetaan mieluiten kirkossa. Se voidaan toimittaa joko erillisenä palveluksena tai liturgian yhteydessä. Jos kastetoimitusta ei yhdistetä liturgiaan, se kestää noin puoli tuntia.
Kastetoimitukseen kuuluu muun muassa vedensiunaamisrukouksia ja kastettavan voitelu öljyllä. Varsinainen kaste tapahtuu upottamalla kastettava veteen kolme kertaa Pyhän Kolminaisuuden nimeen. Vasta tämän jälkeen puetaan kastepuku ja kaulaan pujotetaan kasteristi, jonka kastettava saa lahjaksi seurakunnalta. Kun lapsi on puettu kastepukuun, toimitetaan vielä mirhavoitelun sakramentti, Pyhän Hengen vuodattamisen toimitus.
Kastetilaisuudessa kummi joko pitää lasta sylissään tai seisoo lasta pitävän vanhemman vierellä kastetoimituksen ajan. Kummi vastaa lapsen puolesta kastelupauksiin ja lukee toimituksessa uskontunnustuksen ääneen (pappi antaa tekstin luettavaksi). Mirhavoitelun sakramenttia toimitettaessa kummi vastaa aamen aina papin sanoessa ”Pyhän Hengen lahjan sinetti”.
Kastetilaisuus saattaa jännittää sekä kummia että vanhempia. Moni kokee kiusalliseksi, jos lapsi on kovin itkuinen tai levoton toimituksen aikana. Tästä ei kannata ottaa paineita – myös pienokainen saa olla kirkossa oma itsensä. Kyseessä on sakramentti, ei näytös.
Kummi on kummilapsen hengellinen sukulainen. Kastetoimituksen jälkeen kummin tehtävä on kantaa esirukouksia lapsen ja hänen vanhempiensa puolesta.
Kummi voi olla vanhempien tukena myös lapsen kirkollisessa kasvatuksessa. Tätä tehtävää kummi voi toteuttaa esimerkiksi osallistumalla jumalanpalveluksiin ja erilaisiin lastentapahtumiin yhdessä kummilapsen kanssa. Parhaassa tapauksessa kummista kehittyy lapselle vuosien myötä ”luottoaikuinen”, jonka kanssa voi keskustella erilaisista mieltä askarruttavista asioista. Kummin on myös luontevaa muistaa lasta erityisesti hänen taivaallisen esirukoilijansa muistopäivänä eli lapsen nimipäivänä.