Vedenpyhityksestä on olemassa kaksi eri versiota, suuri ja pieni vedenpyhitys. Suuri vedenpyhitys toimitetaan kerran vuodessa, Teofanian liturgiassa 6. tammikuuta. Pieni vedenpyhitys voidaan toimittaa useita kertoja vuodessa. Seurakunnan yhteisessä elämässä pieni vedenpyhitys toimitetaan usein pyhäkön temppelijuhlan eli praasniekan yhteydessä – joko kirkossa tai luonnonveden äärelllä. Se voidaan yhdistää myös osaksi ristisaattoa.
Pieni vedenpyhitys voidaan toimittaa myös kodinpyhityksen tai vastaavan toimituksen (esimerkiksi kevätkylvön tai vaikka uuden ajoneuvon siunauksen) yhteydessä. Toimituksessa luetaan psalmeja, rukouksia, epistola ja evankeliumijakso. Varsinainen veden pyhittäminen tapahtuu papin upottaessa käsiristin kolmesti veteen. Lopuksi pappi vihmoo pyhitettävät tilat / esineet ja palvelukseen osallistuneet ihmiset (ja eläimet) pyhitetyllä vedellä.
Pientä vedenpyhitystä varten varataan pieni pöytä, jolle asetetaan vähintään muutaman litran vetoinen vesimalja. Toimituksen jälkeen jäljelle jäänyt pyhitetty vesi nautitaan tai pullotetaan esimerkiksi ikoninurkassa säilytettäväksi myöhempää käyttöä varten. Pyhitettyä vettä voi juoda sellaisenaan tai käyttää vaikka ruoanlaitossa.