Ortodoksinen Kamarikuoro täyttää 30 vuotta – juhlavuoden ensimmäinen konsertti Pielavedellä 8.2.

Ortodoksinen Kamarikuoro juhlii vuonna 2025 kolmikymmenvuotista taivaltaan laulaen. Juhlavuoden ohjelmisto koostuu ortodoksisen kirkon yhteisistä sävelaarteista eli eri maiden ja kulttuurien ortodoksisesta kirkkomusiikista.

Erilaisilla veisuilla on sama liturginen tehtävä, mutta eri kielet ja kulttuurit jättävät sävelmiin omat ominaispiirteensä. Kamarikuoron juhlavuoden konserttiohjelmisto onkin kuin kierros eri maiden ortodoksipyhäköissä, suomalaisiakaan säveltäjiä unohtamatta.

Ensimmäinen konsertti kuullaan Pielaveden evankelis-luterilaisessa kirkossa 8.2. kello 17.

Juhlavuoden mittaan kuoro esiintyy myös Oulussa (3.5.), Tampereella (14.6.) ja Helsingissä (syksyllä 2025). Kesäkuussa kuoro osallistuu Tampereen Sävel -kuorofestivaalin kuorokatselmukseen.

Kuoron historia soi monilla levyillä

Kamarikuoron ohjelmisto on painottunut suomalaiseen ja suomeksi sovitettuun liturgiseen musiikkiin, ja sitä on tallennettu myös monille äänitteille. Kuoron ensimmäinen levy oli N. ja N. N. Kedrov – Liturgia (2005), jonka kuoron ensimmäisenä johtajana vuodet 1995–2016 toiminut dir. cant. Juhani Matsi sovitti juuri Ortodoksiselle kamarikuorolle. Muita äänitteitä ovat Kiittäkää Herran nimeä (2007), Veisuja Valamon luostarista (2008), Iankaikkinen muisto ja Kruunaa heidät yhdeksi (2012) ja P. Tšesnokov – Panihida (2014). Kirkkomusiikin ohella kuoro on esittänyt ja levyttänyt myös paraliturgista sävelmistöä, kun vuonna 2009 julkaistiin Maria Takala-Roszczenkon sovittamia itäslaavilaisia joululauluna sisältävä levy Julistaa viestin tähtönen. Vuonna 2017 taiteellisena johtajana aloitti kanttori Irina Tchervinskij-Matsi, jonka aikana on äänitetty ortodoksisen pääsiäisyön veisuja levyllä Ylösnousemisen päivä vuonna 2020 ja julkaistu kokoelmalevy (2023), jossa on koottuna parhaat palat aiemmilta äänitteiltä.

Kuoron jäsenet ovat eri puolilta Suomea, eikä kuorokaan ole sidottu mihinkään paikkakuntaan. Se kokoontuu eri puolilla Suomea harjoittelemaan ja konsertoimaan. Missä kuoro milloinkin kokoontuu, kuorolaiset ovat pitäneet tärkeänä laulamista ortodoksisissa jumalanpalveluksissa. Kuoro on tuttu vieras luostareissa ja seurakuntapyhäköissä, ja vuoden 2022 osallistuminen pyhittäjä Trifonin pyhiinvaellukselle jäi valoisana muistona sekä kuorolaisten että pyhiinvaeltajien mieleen. Suomen ortodoksisen kirkon autonomian satavuotisjuhlaa vuonna 2023 kuoro rikastutti konsertilla, jossa kuljettiin musiikillinen matka suomalaisen ortodoksisen kirkkomusiikin historiaan ja nykyhetkeen.

Nykyisen taiteellisen johtajan Irina Tchervinskij-Matsin johdolla kuoro on osallistunut kuorokilpailuihin, mikä toi vuonna 2019 Hajnowkan kansainvälisen kirkkomusiikkifestivaalin kuorokilpailun ensimmäisen palkinnon, ja toisen sijan Valko-Venäjällä Grodnon kansainvälisessä kuorokilpailussa vuonna 2020.