Opetusministeri Anders Adlercreutzin tervehdys kirkolliskokoukselle

Suomen ortodoksinen kirkko on tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja historiaa, ja sen vaikutus suomalaisen yhteiskunnan kehitykselle on ollut suuri. Ortodoksinen perinne on tuonut kulttuuriimme syvää hengellisyyttä ja yhteisöllisyyttä, ja se on rikastuttanut kansallista identiteettiämme monin tavoin. Ortodoksisuuden vaikutukset näkyvät yhteiskunnnassamme kirkon uskonnollisen toiminnan, ortodoksisen kasvatuksen ja opetuksen sekä diakonia- ja hyväntekeväisyystyön kautta, mutta myös lisäksi esimerkiksi musiikissa, taiteessa ja juhlapyhissämme.

Ortodoksisuus on osa laajempaa uskonnollista moninaisuutta, jota kunnioitetaan ja suojellaan demokraattisessa yhteiskunnassa. Tämän lähtökohdan toteaminen on tärkeää, sillä uskontoihin ja vakaumuksiin liittyvät asiat näyttäytyvät yhteiskunnassamme lisääntyvässä määrin yhä moninaisempina. Yhä useammin meillä pohditaan, saako uskonto näkyä julkisessa tilassa vai loukkaako se muiden ihmisten oikeuksia. Ajattelen, että on tärkeää kunnioittaa toinen toistemme uskomuksia ja vakaumuksia, vaikka ne rakentuisivatkin eri pohjalle kuin omamme. Kunnioittaminen edellyttää usein avointa mieltä ja rohkeutta tutustua vieraisiinkin ajattelutapoihin. Puhutaan myös uskontolukutaidosta, jolla tarkoitetaan uskontojen ymmärtämystä sekä tilanne- ja tapauskohtaisuuden huomioimista. Uskontolukutaito voidaankin nähdä kansalaistaitona, joka parhaimmillaan edistää yhteiskuntarauhaa ja yhdenvertaisuutta ja tukee siten meidän kaikkien hyvinvointia.

Kirkolliskokouksessa teillä on ainutlaatuinen tilaisuus keskustella ja päättää asioista, jotka muovaavat kirkkonne tulevaisuutta ja sen roolia suomalaisessa yhteiskunnassa. Toivon teille kaikille menestystä, viisautta ja yhteistyökykyä näissä keskusteluissa ja päätöksenteossa.