Yhdessä kirkossa -hankkeessa katsotaan jo vuoteen 2025
Yhdessä kirkossa -hanke sotaa paenneiden ukrainalaisten kotoutumisen edistämiseksi käynnistyi virallisesti huhtikuun 2024 alussa. Kirkon tukemaa nelivuotista hanketta koordinoi Filantropia ry.
Hankkeen valmistelu alkoi jo vuoden 2023 lopulla, kun kirkolliskokous päätti hankkeen rahoituksesta. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuoden 2023 päättyessä Suomessa asui yli 30 000 Ukrainan kansalaista, joilla oli täällä kotikunta ja sitä kautta mahdollisuus liittyä virallisesti Suomen ortodoksisen kirkon jäseneksi. Heistä 34 % asui Helsingin, 21 % Tampereen ja 18 % Turun ortodoksisen seurakunnan alueella.
Tilastokeskuksen tuoreet tiedot kertovat, että syksyllä 2024 ukrainalaisia oli Suomessa kuntalaisina jo yli 37 000.
– Ensimmäinen vuosi on ollut intensiivistä yhteistyöverkostojen rakentamisen ja tiedon keräämisen aikaa. Olemme muodostaneet tarkempaa kuvaa siitä, mihin Suomeen saapuneet ukrainalaiset ovat maantieteellisesti asettuneet ja miltä tilanne seurakuntien näkökulmasta näyttää. Viimeisen puolen vuoden aikana hankkeessa on keskitytty pääosin kirkon tunnetuksi tekemiseen ja ukrainalaisyhteisöjen ja -verkostojen tavoittamiseen, kertoo Filantropia ry:n toiminnanjohtaja Riina Nguyen.
Yksi hanketoiminnan painopistealueista on ollut ukrainankielinen viestintä. Hankkeessa puolipäiväisenä työntekijänä toukokuussa 2024 aloittanut ja elokuussa papiksi vihitty isä Serhii Danilov on ollut tässä korvaamaton apu. Kesän aikana valmistui ukrainankielinen esite kirkkoon liittymisestä ja elokuussa avattiin kirkon uudet, entistä laajemmat ukrainankieliset www-sivut, joiden sisällöntuotannosta isä Serhii vastaa yhdessä hankkeen viestintätyöryhmän kanssa. Isä Serhii huolehtii myös kirkon ukrainankielisen somekanavan ylläpidosta.
Hanke on kerännyt tietoa myös ukrainalaisilta itseltään. Elo-syyskuussa toteutettiin ukrainankielinen kysely, jolla selvitettiin mm. Suomeen saapuneiden ukrainalaisten kirkollista aktiivisuutta, kielipreferenssejä ja tiedon tarvetta.
– Kyselyn yli sadan vastaajan joukossa oli vastaajia kaikkien seurakuntien alueilta ja laajasti eri puolilta Ukrainaa. Vastauksia käsiteltiin hankkeen hengellisen työryhmän laajassa kokoonpanossa ja keskusteluissa nousi esiin monia näkökulmia, joskus kipeitäkin asioita. Työmme on vasta alussa, mutta nähdäkseni nyt ollaan oikeiden kysymysten äärellä, toteaa Riina Nguyen.
Yhtenä ilahduttavana asiana vastauksissa näkyi se, että suomen kieli mainittiin usein kysyttäessä mieluisinta jumalanpalveluskieltä.
– On hyvä huomata, että kasvava määrä Suomeen saapuneista ukrainalaisista on saavuttanut jo hyvänkin suomen kielen taidon ja monet opiskelevat kieltä aktiivisesti. Suomen käyttö jumalanpalveluskielenä – vaikka ukrainan ja kirkkoslaavin rinnalla – auttaa heitä kehittämään kielitaitoaan ja tukee näin osaltaan kotoutumista kirkkoon ja suomalaiseen yhteiskuntaan.
Yhteinen työ kantaa hedelmää myös seurakunnissa
Vuoden 2024 väestötilastojen valmistumista saadaan vielä odottaa parisen kuukautta, mutta väliaikatiedot lokakuun lopulta osoittavat, että hankkeessa ja seurakunnissa tehty työ on kantanut hedelmää. Ukrainan kansalaisten osuus kirkon jäsenistössä kasvaa tänä vuonna selkeästi.
Moniin seurakuntiin on syntynyt toimivia tapoja tavoittaa ja palvella ukrainalaisia.
Esimerkiksi Helsingissä Profeetta Elian kirkon ukrainankielisiä jumalanpalveluksia toimittava isä Serhii on antanut kirkon ukrainalaisten parissa tehtävälle työlle kasvot erityisesti pääkaupunkiseudulla. Hän on ehtinyt vierailla marraskuussa myös Oulussa. Turun seudulla ukrainankielisten parissa tehtävää työ on vilkastunut seurakunnan saatua palvelukseensa toisen papin, isä Vladimiros Rusasen, joka pystyy toimittamaan jumalanpalveluksia myös ukrainaksi. Tampereen seurakunnan alueella ukrainalaiset on tavoitettu parhaiten Vaasan kappeliseurakunnassa, jossa isä Andrei Sõtšov on tehnyt ansiokasta etsivää työtä ukrainalaisten tavoittamiseksi. Kappeliseurakunta on myös kääntänyt nettisivunsa ukrainaksi vapaaehtoisvoimin.
Laajempia ja tarkempia tietoja seurakunnissa toteutuneesta toiminnasta kerätään heti vuoden 2025 alussa.
Myös Valamon opisto on ollut ukrainalaisille tärkeä linkki kirkkoomme. Luostarin ukrainalaisille suunnatuille kursseille ovat aiempina vuosina löytäneet tiensä erityisesti Valamon lähialueille ja Oulun seudulle asettuneet ukrainalaiset. Tänä syksynä kurssi kohdennettiin erityisesti Helsingin, Turun ja Vaasan alueella asuville ja kokonaisuus suunniteltiin yhdessä näiden seurakuntien papiston kanssa. Heti kirkolliskokouksen jälkeisenä viikonloppuna toteutuvalle, alunperin 90:lle osallistujalle suunnitellulle kurssille on tulossa näillä näkymin 120–150 osallistujaa. Kurssille osallistuvien matkat maksaa Yhdessä kirkossa -hanke. Valamon opisto käyttää puolestaan kirkon tukea tämän kokonaisuuden toteutukseen.
Yhdessä kirkossa -hanke jatkuu vuoden 2027 loppuun. Hankkeelle on osoitettu jokaiselle hankevuodelle 130 000 euron määräraha.